Spis treści
Choć przygotowani ryżu brzmi banalnie prosto, to nie zawsze dostajemy to, czego oczekujemy. Twardy, bez smaku albo rozmokły i przesolony… kuchenny horror dla tych, co dopiero zaczynają w kuchni, a czasami nawet dla doświadczonej osoby. Okazuje się, że ryż można gotować w innym płynie niż czysta woda, a ponadto ziarenka ryżu po ugotowaniu są miękkie i aromatyczne.
Ryż bez wody? Tak, to możliwe
Wystarczy że użyjesz innego płynu np.: bulionu, mleka, sosu. Gdy dodasz ziarenka wprost do zupy lub sosu, nabiorą one smaku potrawy. Gotowanie ryżu w zupie zagęszcza ją, a wszystkie składniki odżywcze pozostają w daniu.
Gotowanie ryżu na mleku sprawi, że stanie się kremowy i będzie idealnie pasował do deserów czy słodkich zapiekanek.
Ryż z piekarnika
Sposób na sypki i aromatyczny ryż z piekarnika jest równie prosty co ten z garnka. Wystarczy że wsypiesz ziarenka do naczynia żaroodpornego i zalejesz je bulionem, a następnie wstawisz naczynie do piekarnika na 220* na 30 minut.