w ,

Dietetyk Bartek Kulczyński podpowiada jak skomponować zdrowy obiad

Źródło; RazoomGames, Getty Images Pro

Przygotowanie zdrowego i dobrze skomponowanego posiłku to prawdziwa sztuka. Tym bardziej, że coraz więcej mówi się, że jesteśmy tym co jemy i że jedzenie ma ogromny wpływ na rozwój chorób cywilizacyjnych. Na szczęście z pomocą przychodzą dietetycy. I tak ostatnio na kanale doktora dietetyki Bartka Kulczyńskiego ukazał się ciekawy filmik na temat komponowania posiłków. Co takiego się dowiedzieliśmy i jaki jest zdrowy obiad według dr Kulczyńskiego?

Nowotwory, cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie… to tylko niektóre choroby, które mocno łączą się z tym jak żyjemy i co jemy. Dlatego też aby uniknąć tych groźnych chorób cywilizacyjnych, należy dokładnie analizować i komponować posiłki. Z pomocą w tej kwestii przybył dr Kulczyński, który w ostatnich dniach opublikował filmik na YouTubie, dotyczący obiadów i tego co i dlaczego powinniśmy jeść. Co znalazło się na jego liście?

Zdrowy obiad wg Kulczyńskiego

Co powinniśmy jeść w ramach zdrowego obiadu wg doktora dietetyki Bartka Kulczyńskiego?

  1. Risotto z boczniakami i szparagami na bazie ciemnego ryżu. Ważne, aby w tym daniu nie stosować białego ryżu i wybrać grzyby, które zawierają ergotioneinę, czyli boczniaki ostrygowate lub borowiki szlachetne. Dlaczego akurat te? Ergotioneina to przeciwutleniacz, o właściwościach przeciwzapalnych, który chroni komórki nerwowe. Natomiast szparagi są źródłem kwasu foliowego, który wspiera układ krążenia i chroni przed nowotworami.
  2. Fasolka po bretońsku. Według Kulczyńskiego sos, czy pulpa pomidorowa mają więcej likopenu, niż same pomidory. Spożywanie dużej ilości likopenu, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i udarów. Fasola biała, którą dodajemy do fasolki dostarcza nam: błonnika, potasu, magnezu, cynku, wapnia, żelaza i folianów.
  3. Makaron razowy ze szpinakiem i łososiem wędzonym. Łosoś zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, a szpinak dostarcza nam folianów, luteiny, potasu, beta-karotenu i wit. K.
  4. Krem z marchewki i soczewicy. Soczewica jest świetnym źródłem: białka, folianów, żelaza i potasu i pomaga w walce z insulinoopornością, a marchew zmniejsza ryzyko nowotworów.
  5. Ziemniaki z jajkiem, brokułem i kefirem. Ulubione danie Kulczyńskiego. Dlaczego? Jajko sadzone dostarcza nam białka, selenu, cynku, wit. B12 i choliny i zapobiega chorobie Alzheimera. Brokuły pomagają nam zachować dobrą pamięć, a kefir wzmacnia jelita i obniża poziom glukozy we krwi.

Dwie zdrowe i kontrowersyjne propozycje na kanale Kulczyńskiego

Wśród wymienionych pozycji znalazły się dwie mocno zaskakujące opcje obiadowe. Dlaczego Kulczyński dodał je do swojej listy zdrowych obiadów?

  1. Sałatka z ziemniaków z śledziem. Ta sałatka to mocno zaskakująca pozycja na liście, jednak dr Kulczyński zaleca jeść właśnie to danie. Co istotne, najlepiej, aby ziemniaki były zimne, kiedy będziemy je jeść, gdyż w takich ziemniakach występuje tzw. skrobia oporna, która nie podnosi tak mocno poziomu cukru we krwi. Jeśli chodzi o śledzie, powinno się je jeść, gdyż są źródłem zdrowych kwasów omega-3, selenu i potasu.
  2. Burger wołowy. Kolejna zaskakująca pozycja, gdyż mało który dietetyk poleca jeść fast foody na obiad. Okazuje się, że jednak, że w tym wypadku należy spełnić kilka ważnych warunków. Burger powinien być smażony bez dodatku tłuszczu, a bułka powinna być pełnoziarnista. W środku zamiast sosów, najlepiej użyć pasty z awokado (guacamole) i dużo surowych warzyw.
  • Miniatura:
  • Źródło; RazoomGames, Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.