w

Mało kto wie o tym jak pozbyć się brzydkiego zapachu ryby podczas smażenia. My mamy na to prosty patent

Źródło:

Wiele osób nie lubi przyrządzać ryb, głównie przez nieprzyjemny zapach, który unosi się w domu podczas ich przygotowania. Chyba najgorzej sprawa ma się ze słynnym wigilijnym karpiem, przez którego wiele ryb zyskało niezbyt pozytywną sławę. Na szczęście nie wszystkie ryby brzydko pachną, a nawet jeśli tak, to szybko można to zmienić. W czym moczyć karpia przed smażeniem, aby nie śmierdział mułem?

Nieprzyjemny zapach mułu unosi się w powietrzu głównie w okresie Bożego Narodzenia, gdzie na polskich stołach króluje karp. Faktycznie zapach karpia jest charakterystyczny: ostry i niezbyt zachęcający do jedzenia. Jednak jeśli karpia, ale też inną rybę poddamy specjalnej obróbce tuż przed smażeniem, nieprzyjemny zapach pójdzie w niepamięć. Wystarczy, że świeże filety karpia wymoczymy wcześniej w… mleku.

Jak i w czym moczyć karpia przed smażeniem?

Jeśli chcemy na nowo przekonać się do spożywania filetów z karpia, musimy wcześniej specjalnie o nie zadbać? Co to oznacza? 30 minut przed smażeniem każdy filet powinniśmy wymoczyć w zwykłym mleku przez ok. 30 minut. Ten prosty trik sprawi, że brzydki zapach zniknie bezpowrotnie, a my będziemy mogli zjeść rybę w której czuć aromatyczne przyprawy, a nie rzeczny muł. Moczenie w mleku sprawi również, że mięso ryby stanie się delikatniejsze i zdecydowanie smaczniejsze.

Naturalny odświeżacz powietrza

Jeśli okaże się, że mimo wcześniejszego moczenia w całym domu nadal pachnie rybą zrób domowy odświeżacz powietrza. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • butelki z atomizerem
  • szklanki wody
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 20 kropli olejku eterycznego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Wystarczy jedynie, że wszystkie składniki połączysz i dokładnie wymieszasz, a następnie spryskasz sprayem całą kuchnię. Jako olejek świetnie sprawdzą się olejki eteryczne: lawendowy, rozmarynowy czy eukaliptusowy.

  • Miniatura:
  • Źródło:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.