w

Zapekluj karkówkę w ten sposób, a goście będą błagać cię o przepis

Źródło: LauriPatterson, Getty Images Signature

Pieczona karkówka czy delikatna pieczona szynka świetnie sprawdzą się na obiad pierwszego lub drugiego dnia świąt. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzecie, ważne aby mięso przeszło małe „morsowanko” przed obróbką termiczną. Peklowanie karkówki w solance sprawi, że będzie o wiele bardziej soczysta i krucha, a goście, którzy jej skosztują zapewne poproszą cię o szczegółowy przepis.

Przygotowując pieczeń na świąteczny stół warto wybrać dobrej jakości mięso. Aby takie kupić lepiej omijać marketowe zamrażalki, a udać się do dobrego sklepu mięsnego. Wybierając mięso warto zwrócić uwagę na jego kolor, ale również na zapach. Nie bójmy się poprosić sprzedawcy, aby dał nam powąchać kawałek, który chcemy kupić. Kiedy zakup mięsa mamy odfajkowany trzeba skupić się na najważniejszym momencie obróbki, który będzie miał decydujący wpływ na końcowy smak pieczeni. O czym mowa? Oczywiście o „morsowanku” o którym wspominaliśmy na początku.

Peklowanie karkówki w solance. Jak to zrobić prawidłowo?

’Morsowanko’ to nic innego jak zanurzenie kawałka mięsa w solance. Proces ten prawidłowo nazywa się peklowaniem i służy temu, aby mięso miało większą trwałość i było smaczniejsze, bardziej aromatyczne i kruche. Aby peklowanie przebiegło prawidłowo, należy trzymać się dokładnych proporcji: na 1l wody należy dodać 2 łyżki soli. Natomiast wody powinno być tyle, aby pokryła cały kawałek mięsa. Do solanki można dodać również odpowiednie przyprawy i zioła. Czosnek, liść laurowy, czy ziele angielskie doskonale podkreślą smak mięsa. Ale to jeszcze nie wszystko co można dodać do solanki. Jako że kuchnia lubi eksperymenty, warto spróbować dodać np. musztardę francuską. Po wymoczeniu mięsa w solance, które może trwać nawet 24 godziny można przejść do natarcia kawałka ulubionymi przyprawami. Mogą to być: papryka, czosnek, majeranek czy pieprz ziołowy. Jak widać opcji jest wiele, ale my dziś chcemy podać wam przepis na karkówkę z solanki, którą pokochają twoi goście. Zaczynamy.

Karkówka z solanki krok po kroku

Składniki:

  • ok. 2 kg karkówki
  • solanka ok. 3 litrów
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • kilka ziaren pieprzu
  • masło klarowane/ smalec do smażenia
  • przyprawy: czosnek, majeranek, papryka

Przygotowanie:

  1. Mięso zanurz w wcześniej przygotowanej solance z dodatkiem czosnku, liści laurowych, ziela, pieprzu i przypraw. Pekluj w lodówce przez 24 godziny.
  2. Po tym czasie mięso wyjmij z solanki, osusz i natrzyj ulubionymi przyprawami. Pozostaw w lodówce na ok. 6 godzin.
  3. Po wyciągnięciu z lodówki postaw mięso na blacie, aby nabrało temperatury pokojowej. Dopiero wtedy przejdź do obróbki termicznej.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż mięso z każdej strony. Musisz to robić krótko na dużym ogniu, aby zamknąć soki w środku.
  5. Następnie przełóż mięso do rękawa do pieczenia i piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 2 godziny. Zanim pokroisz mięso odczekaj chwilę. Jeśli pokroisz gorący kawałek wypłyną z niego soki i nie będzie już takie miękkie i soczyste.
  • Miniatura:
  • Źródło: LauriPatterson, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.