Spis treści
Ten składnik doceniali już mieszkańcy starożytnego Egiptu i Rzymu… Jedni uwielbiali jego zapach, drugi doceniali właściwości. Kardamon, do dziś nazywany jest królem wszystkich przypraw, a najlepsi bariści dodają go do kawy, podnosząc tym samym jej prozdrowotne właściwości. Dla kogo polecana jest kawa z kardamonem oraz jakie dokładnie właściwości, kryją małe ziarenka kardamonu?
Ojczyzną kardamonu są Indie i Chiny. To tam rośnie on w środowisku naturalnym i stamtąd rozprowadzany jest na cały świat. Dziś kardamon uprawia się jeszcze w Ameryce Środkowej i Nepalu. Jednak mimo tego, że wydaje się bardziej dostępny, jego ceny potrafią zwalać z nóg…
Kardamon – właściwości
Kardamon słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości, tj.:
- łagodzi objawy infekcji podczas przeziębienia i grypy
- zwalcza wzdęcia, nadkwasotę i nudności
- działa detoksykująco
- hamuje rozwój nowotworów
- przyspiesza metabolizm
- działa przeciwutleniająco
- łagodzi obrzęki
Kawa z kardamonem
Biorąc pod uwagę wszystkie właściwości kardamonu, warto stosować go w swojej kuchni. Kardamon jest jednym z elementów przyprawy curry i garam masala. Jego aromatyczny smak i zapach sprawiają, że świetnie nadaje się do dań wytrawnych (często stosowany jest w kuchni indyjskiej), ale również słodkich. W związku z tym posypuje się nim nalewki, ciasteczka, ale też kawę. Kardamon zmielony oraz jego wersję w ziarenkach kupimy bez problemu w sklepie ze zdrową żywnością. Aby przygotować kawę z kardamonem, wystarczy rozgnieść ziarna w moździerzu i dodać do zmielonej kawy. Całość należy zalać wodą o temp. 90- 95 stopni C. Po około 4 minutach aromat kardamonu uwolni się do napoju. Właśnie po tym czasie 'mała czarna’ nadaje się do spożycia.
![kawa z kardamonem](https://coolinarny.pl/wp-content/uploads/2024/01/kawa-1.jpg)
Kardamon dla zdrowia
Dodanie kardamonu do kawy okazuje się nie tylko zabiegiem smakowym, ale również leczniczym. Ta przyprawa wykazuje bowiem szereg unikatowych właściwości prozdrowotnych, którymi warto się zainteresować już te