w ,

Moussaka z bakłażanem. Przenosimy się do Grecji

Grecka kuchnia podbiła serca milionów ludzi, co czyni ją jedną z najsmaczniejszych. Charakteryzuje się szerokim zastosowaniem oliwy z oliwek, baraniny i poszczególnymi warzywami. Jednym z nich jest bakłażan, czyli wdzięczne warzywo idealne do wszelkiej obróbki. W dzisiejszej propozycji bakłażan gra pierwsze skrzypce!

Moussaka z bakłażanem

Przygotuj dla rodziny prawdziwy Grecki obiad! Warstwowa zapiekanka z bakłażanem, mięsem mielonym w sosie pomidorowym i beszamelem. Może przypominać tradycyjną lasange, tylko w wersji bez makaronu.
Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 25 min.

Sposób przygotowania

  • Bakłażan pokrój na plasterki, posyp solą i odstaw na moment. Osusz bakłażany które puściły sok, rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż bakłażana.
  • Posiekaj drobno cebulę i czosnek, na oliwie podsmaż cebulę, następnie czosnek i smaż do zeszklenia składników. Dodaj mięso mielone i podsmaż.
  • Gdy mięso będzie rumiane dodaj oregano, suszoną bazylię i tymianek. Do mięsa wlej pomidory z puszki i duś przez 15 minut.
  • Przygotowany sos dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną soli. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i smaż na wolnym ogniu, stale mieszając.
  • Gdy sos zacznie gęstnieć dodaj gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. Zdejmij sos z ognia.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż plastry bakłażana, sos pomidorowy z mięsem, kolejna warstwa bakłażana i sos beszamelowy. Posyp wierzch startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 20-25 minut.

Składniki

na 8 porcji

Składniki na sos beszamelowy:

Wartości odżywcze

Moussaka z bakłażanem
Na porcję przypada:
Kalorie
290.7
Tłuszcze
 
19.8
g
30
%
Węglowodany
 
14.1
g
5
%
Błonnik
 
4.1
g
17
%
Białka
 
15
g
30
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli