Spis treści
Grecka kuchnia podbiła serca milionów ludzi, co czyni ją jedną z najsmaczniejszych. Charakteryzuje się szerokim zastosowaniem oliwy z oliwek, baraniny i poszczególnymi warzywami. Jednym z nich jest bakłażan, czyli wdzięczne warzywo idealne do wszelkiej obróbki. W dzisiejszej propozycji bakłażan gra pierwsze skrzypce!
Moussaka z bakłażanem
Sposób przygotowania
- Bakłażan pokrój na plasterki, posyp solą i odstaw na moment. Osusz bakłażany które puściły sok, rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż bakłażana.
- Posiekaj drobno cebulę i czosnek, na oliwie podsmaż cebulę, następnie czosnek i smaż do zeszklenia składników. Dodaj mięso mielone i podsmaż.
- Gdy mięso będzie rumiane dodaj oregano, suszoną bazylię i tymianek. Do mięsa wlej pomidory z puszki i duś przez 15 minut.
- Przygotowany sos dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną soli. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i smaż na wolnym ogniu, stale mieszając.
- Gdy sos zacznie gęstnieć dodaj gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. Zdejmij sos z ognia.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż plastry bakłażana, sos pomidorowy z mięsem, kolejna warstwa bakłażana i sos beszamelowy. Posyp wierzch startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 20-25 minut.
Składniki
na porcji
- 2 bakłażan
- 400 g mięso mielone wieprzowe
- 2 pomidory z puszki
- 150 g ser żółty
- 2 cebula czerwona
- 3 ząbek czosnek
- łyżeczka oregano ( suszone)
- łyżeczka bazylia ( suszona)
- 0,5 łyżeczka tymianek (suszony)
- natka pietruszka
- sól
- pieprz
- szczypta cukier
- 20 ml oliwa z oliwek
Składniki na sos beszamelowy:
- szklanka mleko
- 50 g masło
- 5 łyżka mąka pszenna
- szczypta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz