w

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

Zapiekanka z bakłażanem przypomina lasagne, jednak zamiast makaronu wykorzystujemy cienkie plasterki warzyw. Warto wypróbować ten ciekawy przepis i stworzyć danie, które jest pyszne i sycące.

W przepisie znajdziemy dodatek mięsa mielonego, jednak można go zastąpić wegańskim zamiennikiem ze sklepu lub tofu. Taka zapiekanka to dobry sposób na pozbycie się resztek z lodówki, gdyż można do niej wrzucić wiele składników, które nam zalegają.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
zapiekanka z bakłażanem
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki i bakłażana kroimy na cienkie plasterki, cebulę i czosnek siekamy na drobno.
  • Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, czosnek i dodajemy mięso. Smażymy, aż straci swój różowy kolor. Dodajemy pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  • W osobnym garnku robimy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa, ważne, by nie przypalić zasmażki. Następnie stopniowo dolewamy mleka, by zrobić kremowy sos. Gdy się zagotuje, dodajemy sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Przygotuj naczynie żaroodporne. Na jego dno wylej odrobinę beszamelu, następnie dajemy plasterki ziemniaków i polewamy beszamelem, na to układamy plasterki bakłażana. Dajemy kolejną warstwę beszamelu i mięso mielone z patelni. Na to wykładamy plasterki bakłażana i ostatnią porcję beszamelu.
  • Zapiekankę pieczemy w 200*C przez 40-60 minut aż góra się mocno zarumieni.

Składniki

na 6 porcji

sos beszamelowy

Wartości odżywcze Zobacz

Zapiekanka z bakłażanem
Na porcję przypada:
Kalorie
413.8
Tłuszcze
 
26.9
g
41
%
Węglowodany
 
22.7
g
8
%
Błonnik
 
1.8
g
8
%
Białka
 
19.7
g
39
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *