Spis treści
Zapiekanka z bakłażanem przypomina lasagne, jednak zamiast makaronu wykorzystujemy cienkie plasterki warzyw. Warto wypróbować ten ciekawy przepis i stworzyć danie, które jest pyszne i sycące.
Zapiekanka z bakłażanem
Sposób przygotowania
- Ziemniaki i bakłażana kroimy na cienkie plasterki, cebulę i czosnek siekamy na drobno.
- Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, czosnek i dodajemy mięso. Smażymy, aż straci swój różowy kolor. Dodajemy pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 30 minut.
- W osobnym garnku robimy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa, ważne, by nie przypalić zasmażki. Następnie stopniowo dolewamy mleka, by zrobić kremowy sos. Gdy się zagotuje, dodajemy sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Na jego dno wylej odrobinę beszamelu, następnie dajemy plasterki ziemniaków i polewamy beszamelem, na to układamy plasterki bakłażana. Dajemy kolejną warstwę beszamelu i mięso mielone z patelni. Na to wykładamy plasterki bakłażana i ostatnią porcję beszamelu.
- Zapiekankę pieczemy w 200*C przez 40-60 minut aż góra się mocno zarumieni.
Składniki
na 6 porcji
- 2 szt bakłażan
- 500 g mielone mięso wołowe (lub wieprzowe/ tofu)
- 400 g ziemniaki
- 1 pomidory z puszki
- 1 szt cebula
- 3 ząbki czosnek
- 3 łyżka oliwa z oliwek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1/2 łyżeczka oregano suszone
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
sos beszamelowy
- 50 g masło
- 50 g mąka pszenna
- 500 ml mleko