w

Szarlotka z bezą. Wykorzystaj kwaśne jabłka

Szarlotka z bezą to genialny pomysł na niedzielny deser do kawy. Wykorzystasz do niej sezonowe jabłka, które są teraz w bardzo atrakcyjnej cenie! Możliwe, że w swoim ogrodzie masz jabłoń, która w tym roku dała mnóstwo owoców, a ty nie wiesz, co z nimi robić.

Szarlotkę można podawać z ciepło z gałką lodów waniliowych i kleksem z bitej śmietany. Jest prosta w wykonaniu. Ważne, by pilnować poszczególnych etapów pieczenia i dobrze wysuszyć bezę.

Szarlotka składa się z kruchego ciasta, masy jabłkowej i chrupiącej bezy. Każda warstwa uzupełnia tę poprzednią i daje mnóstwo przyjemności z jedzenia.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 50 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina 20 minuty
szarlotka z bezą
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i pokrojone zimne masło, a następnie wszystko siekamy nożem, następnie dodajemy żółtko i zagniatamy w jednolitą masę. Formujemy kulkę i zawijamy w folię, a następnie chłodzimy w lodówce.
  • Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, cynamon i prażymy przez 15-20 minut, aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.
  • Pianę na bezę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijamy 2 minuty i dorzucamy mąkę ziemniaczaną.
  • Piekarnik nagrzej do 180*C grzanie góra-dół. Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowanym zimnym ciastem. Spód dziurkujemy widelcem.
  • Na spód dodajemy jabłka i równo rozkładamy. Na to kładziemy bezę i pieczemy 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120*C i pieczemy 25 minut, by wysuszyć bezę. Po tym czasie nastawiamy temperaturę na 170*C z dolną grzałką i termoobiegiem i dopiekamy ciasto przez 25 minut.

Składniki

na 12 porcji

Beza

Masa jabłkowa

Wartości odżywcze Zobacz

Szarlotka z bezą
Na porcję przypada:
Kalorie
400.5
Tłuszcze
 
12.1
g
19
%
Węglowodany
 
72.4
g
24
%
Błonnik
 
4.7
g
20
%
Białka
 
4.1
g
8
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz