w

Nieodłączny element lata – chłodnik z botwinki

Różowa zupa która gasi pragnienie i napełnia nasz brzuch? Botwinka. Każdy na pewno zgadł, gdyż to właśnie ona ratuje nam skórę w takie dni jak dziś. Jest prosta w wykonaniu, a jej smak jest znacznie delikatniejszy niż tradycyjnego czerwonego barszczu. Podawaliśmy już przepis na chłodnik Makłowicza, teraz pora na botwinkę.

Botwinka

Najlepszy i sprawdzony przepis na botwinkę. Idealna na obiad z rodziną. Możesz podawać ją z gotowanym jajkiem lub solo.
Czas całkowity 1 godz. 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 30 min.
1 godz.

Sposób przygotowania

  • Botwinkę płuczemy i kroimy na drobne kawałki. Buraki obieramy i kromy w plasterki. Resztę warzyw ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki gotujemy osobno.
  • Warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Odstawiamy do wystudzenia i dodajemy ziemniaki. Zupę zakwaszamy zakwasem buraczanym lub cytryną.
  • Chłodnik zabielamy jogurtem z paroma łyżkami wywaru. Dodajemy sól i pieprz, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy zimne, obficie posypane koprem i jajkiem na twardo.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli