Spis treści
Różowa zupa która gasi pragnienie i napełnia nasz brzuch? Botwinka. Każdy na pewno zgadł, gdyż to właśnie ona ratuje nam skórę w takie dni jak dziś. Jest prosta w wykonaniu, a jej smak jest znacznie delikatniejszy niż tradycyjnego czerwonego barszczu. Podawaliśmy już przepis na chłodnik Makłowicza, teraz pora na botwinkę.
Botwinka
Sposób przygotowania
- Botwinkę płuczemy i kroimy na drobne kawałki. Buraki obieramy i kromy w plasterki. Resztę warzyw ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki gotujemy osobno.
- Warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Odstawiamy do wystudzenia i dodajemy ziemniaki. Zupę zakwaszamy zakwasem buraczanym lub cytryną.
- Chłodnik zabielamy jogurtem z paroma łyżkami wywaru. Dodajemy sól i pieprz, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy zimne, obficie posypane koprem i jajkiem na twardo.
Składniki
na 4 porcje
- 3 pęczek botwinka
- 3 marchew
- 2 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 2 litr bulion warzywny
- 250 ml jogurt naturalny
- 2 szklanka zakwas z buraków
2 komentarzy