Spis treści
Zupa z bakłażana i soczewicy to rozgrzewająca potrawa na zimne jesienne wieczory. To warzywo kojarzy się nam głównie z grillem i zapiekankami, ale w rzeczywistości ma o wiele więcej zastosowań w kuchni. Bardzo dobrze współpracują, mają neutralny smak, który łatwo podrasować.
Zupa z bakłażana i soczewicy
Sposób przygotowania
- Bakłażany myjemy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo robimy w przypadku cebuli i papryki.
- Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą.
- Całość ląduje w garnku. Zalewamy warzywa i soczewicę zimną wodą, stawiamy na średnim ogniu. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 30 minut, aż soczewica stanie się miękka. Po tym czasie dodaj resztę przypraw i gotuj przez kilka minut.
- Podawaj gorące z natką pietruszki.
Składniki
na 4 porcje
- 3 szt bakłażan
- 1 szklanka soczewica zielona
- 1 szt cebula
- 1 szt papryka zielona
- sól
- pieprz
- 1 szczypta papryka ostra mielona
- 1 szczypta kminek
- 1 szczypta majeranek
- 1 szczypta ziele angielskie
- 1 szczypta liść laurowy
- 1 szczypta kmin rzymski
Jeden komentarz