w ,

Zupa z bakłażana i soczewicy

Zupa z bakłażana i soczewicy to rozgrzewająca potrawa na zimne jesienne wieczory. To warzywo kojarzy się nam głównie z grillem i zapiekankami, ale w rzeczywistości ma o wiele więcej zastosowań w kuchni. Bardzo dobrze współpracują, mają neutralny smak, który łatwo podrasować.

Zupa z bakłażana i soczewicy

W tym przepisie zajmiemy się przygotowaniem zupy z dodatkiem bakłażana i zielonej soczewicy. Potrawa doda nam ciepła w szare dni, napełni nasze brzuchy ciepłym wywarem. Dodatkowo jest niskokaloryczna. Jej przygotowanie jest bardzo proste, więc nie ma obaw, że nie poradzicie sobie z jej przygotowaniem.
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 35 min.
zupa z bakłażana i soczewicy

Sposób przygotowania

  • Bakłażany myjemy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo robimy w przypadku cebuli i papryki.
  • Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Całość ląduje w garnku. Zalewamy warzywa i soczewicę zimną wodą, stawiamy na średnim ogniu. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 30 minut, aż soczewica stanie się miękka. Po tym czasie dodaj resztę przypraw i gotuj przez kilka minut.
  • Podawaj gorące z natką pietruszki.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli