w

Zupa z bakłażana i soczewicy

Zupa z bakłażana i soczewicy to rozgrzewająca potrawa na zimne jesienne wieczory. To warzywo kojarzy się nam głównie z grillem i zapiekankami, ale w rzeczywistości ma o wiele więcej zastosowań w kuchni. Bardzo dobrze współpracują, mają neutralny smak, który łatwo podrasować.

W tym przepisie zajmiemy się przygotowaniem zupy z dodatkiem bakłażana i zielonej soczewicy. Potrawa doda nam ciepła w szare dni, napełni nasze brzuchy ciepłym wywarem. Dodatkowo jest niskokaloryczna. Jej przygotowanie jest bardzo proste, więc nie ma obaw, że nie poradzicie sobie z jej przygotowaniem.
Sponsorowane
Czas całkowity 50 minuty
Czas przygotowywania 15 minuty
Czas gotowania 35 minuty
zupa z bakłażana i soczewicy
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Bakłażany myjemy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo robimy w przypadku cebuli i papryki.
  • Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Całość ląduje w garnku. Zalewamy warzywa i soczewicę zimną wodą, stawiamy na średnim ogniu. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 30 minut, aż soczewica stanie się miękka. Po tym czasie dodaj resztę przypraw i gotuj przez kilka minut.
  • Podawaj gorące z natką pietruszki.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Zupa z bakłażana i soczewicy
Na porcję przypada:
Kalorie
210.5
Tłuszcze
 
0.7
g
1
%
Węglowodany
 
35.9
g
12
%
Błonnik
 
18.2
g
76
%
Białka
 
15.3
g
31
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz