Spis treści
Bakłażan stanowi świetny produkt bazowy do wielu dań. Idealnie łączy się z pomidorem i papryką, niestety czasami potrafi popsuć cały posiłek. Dlaczego? Źle przygotowany uwalnia gorzki smak. Jak się go pozbyć? Jest na to sposób.
Gorzki posmak bakłażana
Gorzki smak to nic innego jak duża zawartość toksycznego alkaloidu, solaniny. Występuje w przejrzałych warzywach, ale są również inne czynniki które wzmagają produkcję toksyny np.: czas zbierania warzyw, pogoda jaka panowała w trakcie uprawy rośliny czy odmiana warzywa.
Jeśli bakłażan jest gorzki, nie zaleca się jego spożywania, gdyż może powodować zatrucie pokarmowe.

Jak pozbyć się gorzkiego smaku
- zimna woda
Litr wody z łyżką soli, powinien sobie poradzić z gorzkością warzywa. Wrzuć pokrojone warzywo do wody i przyciśnij talerzem do dna, w ten sposób będzie cały czas zanurzony w wodzie. Po godzinie wyciągnij plasterki i płucz pod bieżącą wodą.
- mleko
Mleko będzie działać równie dobrze co woda z solą. Zanurz plasterki bakłażana w mleku i odczekaj 30 minut, a następnie wypłucz warzywo pod bieżącą wodą.
- sól
Bakłażana nacieramy solą i pozostawiamy na 15 minut, powinien puścić sok, wtedy należy przepłukać go pod wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2 komentarzy