Spis treści
Czy to możliwe, by zrobić bitą śmietanę z mleka? Okazuje się, że jak najbardziej! Mimo że zazwyczaj stosujemy śmietankę kremówkę, nie jest ona niezbędna. Mleko do takiej śmietanki musi być mocno słodzone. Czy są jeszcze jakieś zasady? Sprawdź poniżej.
Bita śmietana jest lekka, puszysta i słodka. Najczęściej podawana do deserów, ale nie brakuje jej w naszych wypiekach. Kiedy w domu brakuje śmietanki kremówki, mamy wrażenie, że nic nie jest w stanie jej zastąpić. Otóż śmietanka może być wykonana z mleka, ale wymaga przestrzegania pewnych zasad co do przygotowania.

Jak zrobić bitą śmietanę z mleka?
Kiedy braknie Ci śmietanki 30%, sprawdź, czy masz w lodówce inne składniki, które pomogą stworzyć bitą śmietanę. Co będzie potrzebne? Zimne, tłuste mleko oraz cukier.
Składniki:
- 2 szklanki tłustego krowiego mleka
- 3 łyżki cukru pudru
Do naczynia wlewamy zimne mleko, miksujemy na wysokich obrotach, aż się spieni. Dodajemy po łyżce cukru i ubijamy, aż śmietanka zgęstnieje. Cały proces trwa kilkanaście minut, lecz efekt jest tego wart.

Wegańska, kokosowa śmietanka
Dobrym, jak i nie lepszym zamiennikiem mleka będzie mleko kokosowe w puszcze. Procedura przygotowania będzie dokładnie taka sama, jak poprzednio. Do miski przelej puszkę mleka kokosowego i ubijaj do spienienia. Następnie dodaj dwie łyżki cukru. Całość miksuj na wysokich obrotach, aż stanie się gęsta.