w

Wyobrażasz sobie panierkę bez bułki i mąki? Niedowiarki muszą sprawdzić ten przepis

panierkę bez bułki i mąki
Geanina Vlascunu's Images

Pewnie myślisz, że panierkę da się zrobić jedynie z bułki i mąki. Tak naprawdę istnieje nieco ciekawsza propozycja. Wystarczy, że zamienisz bułkę na mielone orzechy, a finalny efekt przerośnie twoje oczekiwania!

Chrupiąca panierka na kotlecie to błogosławieństwo na piątkowy obiad, kiedy podaje się głównie ryby i jarskie dania bez mięsa. Jeśli decydujesz się na smażoną rybkę, zadbaj, by jej panierka była nieco inna, niż ta którą zazwyczaj ją robisz. Tym razem zrezygnujemy z dodatku mąki i bułki tartej, a zastąpimy je mielonymi orzechami, które odmienią cały smak delikatnego mięsa.

panierkę bez bułki i mąki
migdały/ fot. Hendra Su, Getty Images Pro

Orzechy mają w sobie dużo naturalnego tłuszczu, który wydobywa się w trakcie mielenia. Panierka z orzechów dobrze się klei do jajka, więc nie musisz się obawiać odpadających kawałków w trakcie smażenia. W tym przepisie wybraliśmy migdały, ale równie dobrze sprawdzają się orzechy włoskie czy laskowe. Każde z nich mają inny smak, więc filety po usmażeniu też będą się nieco różnić, jednak wszystkie będą niezwykle smakowite!

W tym przepisie smażymy rybę na tłuszczu, jednak możesz wykonać odchudzoną wersję i upiec filet w piekarniku. Nastaw go na 180*C i piecz rybę w foli przez około 20 minut.

Dorsz w orzechowej panierce

Koniec z nudną panierką, ta z orzechów wypada sto razy lepiej! Aby ją zrobić, nie potrzebujesz więcej niż paczki orzechów i jednego jajka.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Składniki

na 3 porcje

Sposób przygotowania

  • Filety z dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym. Rybę nacieramy solą i pieprzem, oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Migdały wrzucamy do kielicha blendera i mielimy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Wrzucamy je na płaski talerz.
  • Do głębokiego talerza wbijamy jajko, dolewamy odrobinę mleka i roztrzepujemy widelcem. Rybę maczamy w jajku i panierujemy w migdałach.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z obu stron, aż panierka będzie złocista.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Już wiesz, jak zrobić panierkę bez bułki i mąki. Ta wiedza przydaje się szczególnie gdy nagle zabraknie ci któregoś z powyższych składników, a koniecznie chcesz panierować rybę na obiad.

  • Miniatura:
  • Geanina Vlascunu's Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli