w

Panierka bez jajka. Będzie niezwykle chrupiąca!

Panierka bez jajka jest jak najbardziej możliwa. Spotykają nas różne sytuacje w życiu i kuchni, a nagły brak jajek to jedna z nich. Nie popadaj w panikę, poradzimy sobie bez tego składnika!

Tradycyjny schabowy gości dość często na naszych talerzach. Potrafi go przygotować każdy, cechuje go mięso wieprzowe i złocista panierka. Jej dwa główne składniki to jajko i bułka tarta. W dzisiejszym przepisie poznasz zamiennik płynnego produktu. Przyda się w momencie gdy ktoś nie będzie mógł jeść jajek, lub najzwyczajniej w świecie zabraknie ich w twojej lodówce.

Panierka bez jajka będzie równie smaczna i chrupiąca, co ta oryginalna. Jajko zastępujemy zawiesiną z mąki i wody.
Sponsorowane
Czas całkowity 25 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
kotlet schabowy
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Mięso dzielimy na poszczególne kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
  • Robimy zamiennik jajka. 5 łyżek mąki mieszamy z ok. 20 łyżkami wody. Konsystencja ma być podobna do gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka, dodajemy mąki.
  • Obtaczamy kotlety w zawiesinie, a następnie w bułce tartej.
  • Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Panierka bez jajka
Na porcję przypada:
Kalorie
673.9
Tłuszcze
 
21.7
g
33
%
Węglowodany
 
87.5
g
29
%
Błonnik
 
4.2
g
18
%
Białka
 
29.5
g
59
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.