Spis treści
Panierka bez jajka jest jak najbardziej możliwa. Spotykają nas różne sytuacje w życiu i kuchni, a nagły brak jajek to jedna z nich. Nie popadaj w panikę, poradzimy sobie bez tego składnika!
Tradycyjny schabowy gości dość często na naszych talerzach. Potrafi go przygotować każdy, cechuje go mięso wieprzowe i złocista panierka. Jej dwa główne składniki to jajko i bułka tarta. W dzisiejszym przepisie poznasz zamiennik płynnego produktu. Przyda się w momencie gdy ktoś nie będzie mógł jeść jajek, lub najzwyczajniej w świecie zabraknie ich w twojej lodówce.
Panierka bez jajka
Sposób przygotowania
- Mięso dzielimy na poszczególne kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
- Robimy zamiennik jajka. 5 łyżek mąki mieszamy z ok. 20 łyżkami wody. Konsystencja ma być podobna do gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka, dodajemy mąki.
- Obtaczamy kotlety w zawiesinie, a następnie w bułce tartej.
- Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.
Składniki
na 4 porcje
- 400 g schab (bez kości)
- 1 szklanka mąka pszenna
- 1/3 szklanka woda
- sól
- pieprz
- 1 szklanka bułka tarta
- 3 łyżka masło klarowane (do smażenia)
Jeden komentarz