w

Panierka bez jajka. Będzie niezwykle chrupiąca!

Panierka bez jajka jest jak najbardziej możliwa. Spotykają nas różne sytuacje w życiu i kuchni, a nagły brak jajek to jedna z nich. Nie popadaj w panikę, poradzimy sobie bez tego składnika!

Tradycyjny schabowy gości dość często na naszych talerzach. Potrafi go przygotować każdy, cechuje go mięso wieprzowe i złocista panierka. Jej dwa główne składniki to jajko i bułka tarta. W dzisiejszym przepisie poznasz zamiennik płynnego produktu. Przyda się w momencie gdy ktoś nie będzie mógł jeść jajek, lub najzwyczajniej w świecie zabraknie ich w twojej lodówce.

Panierka bez jajka

Panierka bez jajka będzie równie smaczna i chrupiąca, co ta oryginalna. Jajko zastępujemy zawiesiną z mąki i wody.
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 15 min.
kotlet schabowy

Sposób przygotowania

  • Mięso dzielimy na poszczególne kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
  • Robimy zamiennik jajka. 5 łyżek mąki mieszamy z ok. 20 łyżkami wody. Konsystencja ma być podobna do gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka, dodajemy mąki.
  • Obtaczamy kotlety w zawiesinie, a następnie w bułce tartej.
  • Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli