w

Śledzie w imbirowej zalewie z dodatkiem sosu orzechowego

Śledzie w imbirowej zalewie
fot. canva

Śledzie w imbirowej zalewie brzmią nieco egzotycznie, gdyż podajemy je najczęściej w śmietanie lub oleju. Taka korzenna marynata wydobędzie smak, którego jeszcze nie znaliście, a orzechowy sos złagodzi ostry smak imbiru. Raz posmakujesz i nie będziesz się w stanie oderwać.

Śledzie w imbirowej zalewie możesz wyłożyć w półmisku lub nabić kąski na wykałaczki z dodatkiem piklowanego ogórka. Całość jest lekko pikantna, gdyż imbir należy do bardzo aromatycznych przypraw.

Całe przygotowanie przekąski musisz zacząć już kilka dni wcześniej. Filety śledziowe ze sklepu są zazwyczaj bardzo słone, więc trzeba je odpowiednio przygotować pod dalszą obróbkę. Zamarynowana ryba musi poleżeć 3 dni w zalewie, by odpowiednio nasiąknąć przyprawami.

Śledzie w zalewie imbirowej

Znudzona tradycyjnymi śledziami w oleju? Mamy coś dla Ciebie!
Czas całkowity 4 dni
Czas przygotowywania 4 dni

Składniki

na 10 porcji

Sposób przygotowania

  • Śledzie wypłucz w zimnej wodzie, wstaw do miski i zalej mlekiem. Odstaw całość do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia wyciągnij filety, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • W garnku podgrzej olej, dodaj goździki, mielony imbir i cynamon.
  • Śledzie umieść w słoiku i zalej olejem z przyprawami. Zakręć szczelnie słoik i odstaw do lodówki na 3 dni.
  • Po 2 dniach przygotuj sos orzechowy. Orzechy zmiel w blenderze na gładko, na początku będą miały konsystencję mokrego piasku, jednak po paru minutach będą gładko zmielone. Do masy dodaj miód, szczyptę imbiru i ocet. Wstaw całość do lodówki na cały dzień.
  • Gotowe śledzie wyłóż na półmisek, polej sosem i ponabijaj wykałaczki w pojedyncze kawałki.
Śledzie w imbirowej zalewie
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Inna przepisy ze śledziami w roli głównej:

  • Miniatura:
  • fot. canva

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli