Spis treści
Sernik wiedeński to wspaniałe, kremowe ciasto z zaledwie trzech składników. Piecze się go w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie jest suchy i twardy. Sprawdź przepis na to genialne ciasto!
Sernik to ulubione ciasto Polaków! Naszym zdaniem powinno mieć oddzielną kategorię, gdyż można go wykonać na wiele sposobów. Jedni lubią kruche ciasto, inni brak spodu i bezę na wierzchu. Do wykonania dzisiejszego wariantu potrzebujesz jedynie trzech składników — jajka, ser z wiaderka i mleko zagęszczone. Kiedy połączymy te składniki powstanie kremowe ciasto, którym można zajadać się bez namysłu.
Sernik wiedeński
Sposób przygotowania
- Jajka myjemy i wyparzamy, następnie wbijamy oddzielnie żółtka i białka. Żółtka odstawiamy, białka ubijamy na sztywno.
- Do miski z żółtkami dodajemy ser i miksujemy do połączenia, dodajemy mleko skondensowane i ponownie miksujemy. Dodajemy ubite białko i mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zewnętrzną część tortownicy zabezpieczamy folią aluminiową.
- Stawiamy tortownicę w dużej blaszce i zalewamy ją woda. Piecz sernika w 170*C góra-dół przez 40 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140*C i piecz kolejne 40 minut. Po tym czasie uchyl lekko drzwi piekarnika na 15-20 minut, następnie wyciągnij ciasto do wystudzenia
Więcej serników pysznych serników: