w

Sernik wiedeński z trzech składników

Sernik wiedeński to wspaniałe, kremowe ciasto z zaledwie trzech składników. Piecze się go w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie jest suchy i twardy. Sprawdź przepis na to genialne ciasto!

Sernik to ulubione ciasto Polaków! Naszym zdaniem powinno mieć oddzielną kategorię, gdyż można go wykonać na wiele sposobów. Jedni lubią kruche ciasto, inni brak spodu i bezę na wierzchu. Do wykonania dzisiejszego wariantu potrzebujesz jedynie trzech składników — jajka, ser z wiaderka i mleko zagęszczone. Kiedy połączymy te składniki powstanie kremowe ciasto, którym można zajadać się bez namysłu.

Sernik wiedeński

Kąpiel wodna sprawi, że sernik pochłonie wilgoć i stanie się mięciutki. Górę sypiemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną czekoladą. Deser będzie wyglądał bardzo elegancko i minimalistycznie!
Czas całkowity 1 godz. 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 1 godz. 20 min.
sernik wiedeński

Sposób przygotowania

  • Jajka myjemy i wyparzamy, następnie wbijamy oddzielnie żółtka i białka. Żółtka odstawiamy, białka ubijamy na sztywno.
  • Do miski z żółtkami dodajemy ser i miksujemy do połączenia, dodajemy mleko skondensowane i ponownie miksujemy. Dodajemy ubite białko i mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zewnętrzną część tortownicy zabezpieczamy folią aluminiową.
  • Stawiamy tortownicę w dużej blaszce i zalewamy ją woda. Piecz sernika w 170*C góra-dół przez 40 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140*C i piecz kolejne 40 minut. Po tym czasie uchyl lekko drzwi piekarnika na 15-20 minut, następnie wyciągnij ciasto do wystudzenia
Nie martw się, że skórka ciasta będzie bardzo spieczona. Delikatne ciasto dość szybko złapie kolor

Składniki

na 12 porcji

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Więcej serników pysznych serników:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli