Spis treści
Arbuzowy sernik
Sernik na zimno to genialny deser, podczas gdy na zewnątrz żar leje się z nieba. W tej arbuzowej odsłonie jeszcze go nie znaliście! Jest lekki, orzeźwiający i wręcz rozpływa się w ustach. O tej porze arbuzy mają najlepszy smak i można je kupić w bardzo dobrej cenie. Nie przegap tej okazji i stwórz deser z użyciem pysznego słodkiego owocu, który poza smakiem ma bogate właściwości nawadniające organizm.
Czas całkowity 2 godz.
Czas przygotowywania 2 godz.
Sposób przygotowania
- Herbatniki kruszymy na drobno i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy spód tortownicy pokruszonymi ciastkami i ugniatamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Bierzemy robot kuchenny i za jego pomocą mieszamy twaróg oraz śmietankę. Masa powinna być gładka bez grudek.
- Arbuza kroimy na kawałki, usuwamy pestki i blendujemy lub miażdżymy przy pomocy pałki do ziemniaków.
- Do miąższu dodajemy sok z limonki, cukier wanilinowy i ponownie mieszamy. 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dolewamy do arbuza.
- Arbuzową masę schładzamy w lodówce, kiedy zacznie tężec, dodajemy wcześniej przygotowany ser. Całość mieszamy i wlewamy do tortownicy na spód z herbatnikami. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Z soku porzeczkowego robimy galaretkę. Ogrzewamy sok i dodajemy dwie łyżeczki żelatyny. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy by lekko stężała i wylewamy na sernika. Chłodzimy sernika w lodówce przez całą noc.
Składniki
na 20 porcji
- 120 g masło
- 200 g herbatniki
- 600 g arbuz
- 2 łyżeczka cukier waniliowy
- 600 ml śmietana 36%
- 300 g twaróg
- 7 łyżeczka żelatyna
- 75 g cukier
- 1 sztuka limonka
- 200 ml sok z czarnej porzeczki
Zobacz
Jeden komentarz