w

Sernik arbuzowy na zimno. Skusisz się na ten wyjątkowy deser?

Arbuzowy sernik

Sernik na zimno to genialny deser, podczas gdy na zewnątrz żar leje się z nieba. W tej arbuzowej odsłonie jeszcze go nie znaliście! Jest lekki, orzeźwiający i wręcz rozpływa się w ustach.
O tej porze arbuzy mają najlepszy smak i można je kupić w bardzo dobrej cenie. Nie przegap tej okazji i stwórz deser z użyciem pysznego słodkiego owocu, który poza smakiem ma bogate właściwości nawadniające organizm.
Czas całkowity 2 godz.
Czas przygotowywania 2 godz.

Sposób przygotowania

  • Herbatniki kruszymy na drobno i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy spód tortownicy pokruszonymi ciastkami i ugniatamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • Bierzemy robot kuchenny i za jego pomocą mieszamy twaróg oraz śmietankę. Masa powinna być gładka bez grudek.
  • Arbuza kroimy na kawałki, usuwamy pestki i blendujemy lub miażdżymy przy pomocy pałki do ziemniaków.
  • Do miąższu dodajemy sok z limonki, cukier wanilinowy i ponownie mieszamy. 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dolewamy do arbuza.
  • Arbuzową masę schładzamy w lodówce, kiedy zacznie tężec, dodajemy wcześniej przygotowany ser. Całość mieszamy i wlewamy do tortownicy na spód z herbatnikami. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • Z soku porzeczkowego robimy galaretkę. Ogrzewamy sok i dodajemy dwie łyżeczki żelatyny. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy by lekko stężała i wylewamy na sernika. Chłodzimy sernika w lodówce przez całą noc.

Składniki

na 20 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli