w

Sernik arbuzowy na zimno. Skusisz się na ten wyjątkowy deser?

Sernik na zimno to genialny deser, podczas gdy na zewnątrz żar leje się z nieba. W tej arbuzowej odsłonie jeszcze go nie znaliście! Jest lekki, orzeźwiający i wręcz rozpływa się w ustach.
O tej porze arbuzy mają najlepszy smak i można je kupić w bardzo dobrej cenie. Nie przegap tej okazji i stwórz deser z użyciem pysznego słodkiego owocu, który poza smakiem ma bogate właściwości nawadniające organizm.
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godziny
Czas przygotowywania 2 godziny
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Herbatniki kruszymy na drobno i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy spód tortownicy pokruszonymi ciastkami i ugniatamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • Bierzemy robot kuchenny i za jego pomocą mieszamy twaróg oraz śmietankę. Masa powinna być gładka bez grudek.
  • Arbuza kroimy na kawałki, usuwamy pestki i blendujemy lub miażdżymy przy pomocy pałki do ziemniaków.
  • Do miąższu dodajemy sok z limonki, cukier wanilinowy i ponownie mieszamy. 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dolewamy do arbuza.
  • Arbuzową masę schładzamy w lodówce, kiedy zacznie tężec, dodajemy wcześniej przygotowany ser. Całość mieszamy i wlewamy do tortownicy na spód z herbatnikami. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • Z soku porzeczkowego robimy galaretkę. Ogrzewamy sok i dodajemy dwie łyżeczki żelatyny. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy by lekko stężała i wylewamy na sernika. Chłodzimy sernika w lodówce przez całą noc.

Składniki

na 20 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Arbuzowy sernik
Na porcję przypada:
Kalorie
203.3
Tłuszcze
 
14.4
g
22
%
Węglowodany
 
14.8
g
5
%
Błonnik
 
0.3
g
1
%
Białka
 
4.7
g
9
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz