w

Sernik bez cukru. Ewa Wachowicz dodaje pewien słodki zamiennik

Już wkrótce weekend, nareszcie znajdziemy czas usiąść z rodziną przy kawie. By jeszcze bardziej umilić ten czas, warto przygotować coś słodkiego. Ewa Wachowicz stworzyła sernika, którego osoby na diecie nie muszą się bać!

Kokosowa nuta skrada serca nawet najbardziej wymagających. Sernik nie zawiera cukru, a użyty słodzik jest w pełni bezpieczny. Możesz zawszę zmodyfikować przepis i użyć np. miodu. Wszystkie ruchy dozwolone.
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godziny 30 minuty
Czas przygotowywania 1 godzina 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiewamy przez sito, wsypujemy do dużej miski. Kolejno przesiewamy kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy masło oraz zmielony erytrytol. Niewielkim nożem siekamy składniki, łącząc je ze sobą.
  • Do ciasta dodajemy żółtka i zagniatamy. Dzielimy je na dwie części. Jedną z nich umieszczamy w zamrażalniku na godzinę. Drugą wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy spód przez kwadrans.
  • Ser wrzucamy do miksera, dodajemy słodzik i jajka. Mieszamy, a następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy całość i dodajemy mleko kokosowe. Na koniec możemy wlać likier. Wszystko przelewamy do formy z upieczonym spodem.
  • Wierzch pokrywamy startą na tarce o większych oczkach masą z zamrażalnika. Sernik Ewy Wachowicz pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Studzimy w piecu, przy uchylonych drzwiczkach.

Składniki

na 10 porcji

spód

masa serowa

Wartości odżywcze Zobacz

Sernik Ewy Wachowicz
Na porcję przypada:
Kalorie
363.3
Tłuszcze
 
18.7
g
29
%
Węglowodany
 
31.9
g
11
%
Błonnik
 
3.2
g
13
%
Białka
 
18.8
g
38
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.