Spis treści
Sernik to ciasto, które można modyfikować na przeróżne sposoby, bo gama dodatków pasujących do tego wypieku jest bardzo długa. Jeśli zapytałabym cie co ty dodajesz do sera pewnie usłyszę odpowiedź rzędu: rodzynki, polewa, beza. To świetne składniki, które podkreślą smak wypieku, natomiast dziś puszczamy wodze fantazji, bo sernik straci swój główny składnik i zostanie zastąpiony ryżem. Czy możemy go nadal nazwać „sernikiem”? Naszym zdaniem tak, gdyż smak jest łudząco podobny!
Sernik ryżowy
Sposób przygotowania
- Wsyp ryż do przygotowanej wody i pozostaw na całą noc, by wchłonął wodę.
- Przygotuj ciasteczkowy spód. Zblenduj herbatniki na pył, dodaj masło i wymieszaj by konsystencja przypominała mokry piasek. Wyłóż tortownice ciastkami i uklep, a następnie wstaw do lodówki.
- Do misy blendera dodaj ryż, mleczko kokosowe, cukier, rum, ekstrakt wanilinowy i szczyptę soli. Zmiel na gładką masę.
- Przełóż masę na kruchy spod, posyp kokosem wierzch i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Składniki
na 8 porcji
masa
- 300 g ryż basmati
- 1 l woda
- 800 ml mleko kokosowe
- 150 g cukier
- 50 ml rum (opcjonalnie)
- 30 ml ekstrakt waniliowy
- 1 sól (szczypta )
- 300 g wiórki kokosowe
spód
- 1 opakowanie herbatniki
- 100 g masło
- szczypta sól
2 komentarzy