Spis treści
Zupa gruzińska to kuzynka naszego rodzimego gulaszu, który uwielbia każdy. Potrawa charakteryzuje się złożonym smakiem i aksamitną konsystencją. Wszystko dzięki doborowi odpowiednich przypraw i dodatku orzechów.
Zupa gruzińska
Sposób przygotowania
- Rozgrzej w garnku olej, dodaj posiekaną cebulę, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć pokrojone mięso i smaż z każdej strony, aż będzie rumiane.
- Korzenne warzywa umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę, dorzuć do garnka z mięsem i zalej dwoma litrami gorącej wody. Dodaj liście laurowe i duś pod przykryciem przez 60 minut.
- Po tym czasie dorzuć pokrojoną paprykę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez kolejne 30 minut.
- Na sam koniec gotowania, dorzuć ugotowany ryż i wszystkie przyprawy i pokrojone orzechy włoskie.
Składniki
na porcji
- 500 g mięso wołowe (na gulasz)
- 1 szt cebula
- 6 ząbki czosnek
- 1/4 szklanka olej
- 1 szt marchew
- 1 pietruszka
- 1 kawałek seler
- 2 papryka czerwona
- 1 łyżeczka chilli płatki
- 1 puszka pomidory krojone
- 4 łyżka koncentrat pomidorowy
- 4 łyżka orzechy włoskie (zmielone )
- 1 szklanka ryż (ugotowany )
dodatkowo
- 1 łyżka majeranek
- 1 łyżka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka papryka wędzona
- 1/2 łyżka tymianek
- 1 łyżka kolendra mielona
- 1/2 łyżeczka pieprz
- 1,5 łyżka cukier
- 2 łyżka ocet
- 2 szt liść laurowy
- sól
Wartości odżywcze
Wypróbuj także: