w

Rozgrzewająca zupa gruzińska

Zupa gruzińska to kuzynka naszego rodzimego gulaszu, który uwielbia każdy. Potrawa charakteryzuje się złożonym smakiem i aksamitną konsystencją. Wszystko dzięki doborowi odpowiednich przypraw i dodatku orzechów.

Zupa gruzińska

Zupę tradycyjnie przygotowuje się z wołowiny, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć wieprzowiny lub jagnięciny. Zupa jest treściwa i z pewnością zaspokoi nawet największy głód. Jeśli szukasz rozgrzewającego dania, trafiłaś idealnie!
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 2 godz.
zupa gruzińska
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej w garnku olej, dodaj posiekaną cebulę, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć pokrojone mięso i smaż z każdej strony, aż będzie rumiane.
  • Korzenne warzywa umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę, dorzuć do garnka z mięsem i zalej dwoma litrami gorącej wody. Dodaj liście laurowe i duś pod przykryciem przez 60 minut.
  • Po tym czasie dorzuć pokrojoną paprykę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez kolejne 30 minut.
  • Na sam koniec gotowania, dorzuć ugotowany ryż i wszystkie przyprawy i pokrojone orzechy włoskie.

Składniki

na 5 porcji

dodatkowo

Wartości odżywcze

Zupa gruzińska
Na porcję przypada:
Kalorie
425.7
Tłuszcze
 
23.2
g
36
%
Węglowodany
 
29.3
g
10
%
Błonnik
 
4.9
g
20
%
Białka
 
27.5
g
55
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
Sponsorowane

Wypróbuj także:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli