Ryż z podgrzybkami to jesienne danie z użyciem leśnych skarbów. Jest sycące, aromatyczne i rozgrzewające, a więc genialnie nadaje się na obiad po pracy. Wypróbujesz przepis w swojej kuchni?
Jeśli nie masz podgrzybków, możesz wykorzystać pieczarki lub borowiki, z reguły każde grzyby będą się nadawać. Podobnie w przypadku parmezanu, możesz użyć innego twardego sera. Najważniejsze w daniu jest długie i powolne gotowanie na dobrej jakości bulionie.
Sponsorowane
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 30 min.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku z grubym dnem. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy pokrojone grzyby.
- Kiedy woda odparuje z garnka, wsypujemy ryż i podsmażamy, aż będzie szklisty. Dolewamy wino i smażymy na większym ogniu przez 2-3 minuty by alkohol odparował.
- Następnie dolewamy szklankę bulionu i smażymy do momentu, aż ryż wchłonie całość płynu. Dolewamy bulion do momentu, aż się skończy. Cały proces powinien trwać 20 minut, do momentu aż ryż i podgrzybki będą miękkie.
- Do ryżu dodajemy starty ser i pietruszkę, mieszamy do połączenia.
- Całość doprawiamy pieprzem, tymiankiem i odrobiną soli. Dodatkowo dorzucamy masło klarowane i mieszamy aż do rozpuszczenia. Podajemy na ciepło.
Składniki
na porcji
- 1,2 l warzywny bulion
- 350 g podgrzybki (lub inne grzyby)
- 500 g ryż arborio
- 1 cebula
- 200 ml wina białego wytrawnego
- 100 g parmezan (lub innego twardego sera żółtego)
- natka pietruszki
- 2 łyżeczka tymianek
- 3 łyżka masło
- olej rzepakowy (lub masło klarowane do smażenia)
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze Zobacz
Ryż z podgrzybkami
Na porcję przypada:
Kalorie
512.2
Tłuszcze
6.3
g
10
%
Węglowodany
88.9
g
30
%
Błonnik
4
g
17
%
Białka
16.4
g
33
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane
NIE PRZEGAP
Wschodzące
Szynka w galarecie. Niezastąpiona przekąska na wielkanocny stół
Wschodzące
Obowiązkowe menu na śniadaniu Wielkanocnym. Tego nie może zabraknąć
Wschodzące
Moja mama robi babkę wielkanocną z przepisu prababci. Jest z 1913 roku i zawsze się udaje!
Wschodzące
Jak zrobić ruskie schabowe? Pierogi i schabowe w jednym
Smalec z piekarnika to moje nowe odkrycie! Przepis wypłynął spod ręki Tomasza Strzelczyka
Wschodzące
Zakwas z płatków owsianych sprawi, że wielkanocny żurek wyjdzie delikatniejszy
Wschodzące
Jak zrobić szakszukę? Jajecznica nie ma z nią szans