Spis treści
Ryż z podgrzybkami to jesienne danie z użyciem leśnych skarbów. Jest sycące, aromatyczne i rozgrzewające, a więc genialnie nadaje się na obiad po pracy. Wypróbujesz przepis w swojej kuchni?
Ryż z podgrzybkami
Sposób przygotowania
- Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku z grubym dnem. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy pokrojone grzyby.
- Kiedy woda odparuje z garnka, wsypujemy ryż i podsmażamy, aż będzie szklisty. Dolewamy wino i smażymy na większym ogniu przez 2-3 minuty by alkohol odparował.
- Następnie dolewamy szklankę bulionu i smażymy do momentu, aż ryż wchłonie całość płynu. Dolewamy bulion do momentu, aż się skończy. Cały proces powinien trwać 20 minut, do momentu aż ryż i podgrzybki będą miękkie.
- Do ryżu dodajemy starty ser i pietruszkę, mieszamy do połączenia.
- Całość doprawiamy pieprzem, tymiankiem i odrobiną soli. Dodatkowo dorzucamy masło klarowane i mieszamy aż do rozpuszczenia. Podajemy na ciepło.
Składniki
na 5 porcji
- 1,2 l bulion warzywny
- 350 g podgrzybki (lub inne grzyby)
- 500 g ryż arborio
- 1 cebula
- 200 ml wino białe wytrawne
- 100 g parmezan (lub innego twardego sera żółtego)
- natka pietruszki
- 2 łyżeczka tymianek
- 3 łyżka masło
- olej rzepakowy (lub masło klarowane do smażenia)
- sól
- pieprz
Jeden komentarz