w

Ryż z podgrzybkami we włoskim stylu

Ryż z podgrzybkami to jesienne danie z użyciem leśnych skarbów. Jest sycące, aromatyczne i rozgrzewające, a więc genialnie nadaje się na obiad po pracy. Wypróbujesz przepis w swojej kuchni?

Ryż z podgrzybkami

Jeśli nie masz podgrzybków, możesz wykorzystać pieczarki lub borowiki, z reguły każde grzyby będą się nadawać. Podobnie w przypadku parmezanu, możesz użyć innego twardego sera. Najważniejsze w daniu jest długie i powolne gotowanie na dobrej jakości bulionie.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 30 min.
ryż z podgrzybkami

Sposób przygotowania

  • Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku z grubym dnem. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy pokrojone grzyby.
  • Kiedy woda odparuje z garnka, wsypujemy ryż i podsmażamy, aż będzie szklisty. Dolewamy wino i smażymy na większym ogniu przez 2-3 minuty by alkohol odparował.
  • Następnie dolewamy szklankę bulionu i smażymy do momentu, aż ryż wchłonie całość płynu. Dolewamy bulion do momentu, aż się skończy. Cały proces powinien trwać 20 minut, do momentu aż ryż i podgrzybki będą miękkie.
  • Do ryżu dodajemy starty ser i pietruszkę, mieszamy do połączenia.
  • Całość doprawiamy pieprzem, tymiankiem i odrobiną soli. Dodatkowo dorzucamy masło klarowane i mieszamy aż do rozpuszczenia. Podajemy na ciepło.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli