w

Przepis na postną kartoflankę. Idealna na Środę Popielcową

Przepis na kartoflankę
SAGFotoStudio, Getty Images

Przepis na kartoflankę jest niezwykle prosty, gdyż ta zupa broni się swoją prostotą i łagodnym smakiem. Jej głównym składnikiem są ziemniaki, ale sekretem udanej zupy jest warzywny wywar. Najlepiej przygotować go wcześniej, gdyż gotowanie zajmuje kilka godzin, jednak w ostateczności można się poratować kostką rosołową.

Kostka rosołowa nie należy do najzdrowszych produktów, więc warto przygotować ją samemu w domu lub sięgnąć po nieco zdrowsze buliony w słoiku. Ostatecznością jest dodatek sosu sojowego, jednak ten produkt ma lekko rybny smak, więc kartoflanka będzie nieco odbiegać od normy.

W trakcie ścisłego postu musimy ograniczyć spożywanie niektórych produktów i jeść prosto, tak by wyzbyć się pychy i obżarstwa. Przepis na kartoflankę jest wręcz idealny, gdyż zupa jest smaczna, sycąca i nie zawiera mięsa.

Kartoflanka bez mięsa

Kartoflanka będzie smakować jak u mamy!
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 30 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym masłem, podsmażamy je na małym ogniu przez 10 minut.
  • W osobnym garnku grzejemy bulion i dorzucamy podsmażone warzywa. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.
  • Gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dorzucamy sól i pieprz. Odlewamy pół szklanki wywaru i dodajemy łyżkę śmietany. Zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy. Gotujemy całość jeszcze dwie minuty, na sam koniec dodajemy posiekany koperek.
  • Podajemy solo lub z kromką świeżego pieczywa.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Kartoflankę z tego przepisu przygotujesz w zaledwie pół godziny! Wszystko opiera się na dobrym ugotowaniu warzyw i dobranych przyprawach. Kiedy wszystko wyląduje w garnku, zupa robi się praktycznie sama.

Zupa fantastycznie rozgrzewa i napełnia nasz brzuch po całym dniu poszczenia. Jeśli nie wiesz, co podać na obiad, by było smacznie i zdrowo, wykorzystaj ten przepis!

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • SAGFotoStudio, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli