Spis treści
Przepis na kartoflankę jest niezwykle prosty, gdyż ta zupa broni się swoją prostotą i łagodnym smakiem. Jej głównym składnikiem są ziemniaki, ale sekretem udanej zupy jest warzywny wywar. Najlepiej przygotować go wcześniej, gdyż gotowanie zajmuje kilka godzin, jednak w ostateczności można się poratować kostką rosołową.
Kostka rosołowa nie należy do najzdrowszych produktów, więc warto przygotować ją samemu w domu lub sięgnąć po nieco zdrowsze buliony w słoiku. Ostatecznością jest dodatek sosu sojowego, jednak ten produkt ma lekko rybny smak, więc kartoflanka będzie nieco odbiegać od normy.
W trakcie ścisłego postu musimy ograniczyć spożywanie niektórych produktów i jeść prosto, tak by wyzbyć się pychy i obżarstwa. Przepis na kartoflankę jest wręcz idealny, gdyż zupa jest smaczna, sycąca i nie zawiera mięsa.
Kartoflanka bez mięsa
Składniki
na 6 porcji
- 600 g ziemniaki
- 2 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/3 seler
- 2 l bulion warzywny
- 2 liść laurowy
- 5 ziarna ziele angielskie
- 1 łyżeczka koper
- 40 g masło
- 150 ml śmietana 18%
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym masłem, podsmażamy je na małym ogniu przez 10 minut.
- W osobnym garnku grzejemy bulion i dorzucamy podsmażone warzywa. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.
- Gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dorzucamy sól i pieprz. Odlewamy pół szklanki wywaru i dodajemy łyżkę śmietany. Zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy. Gotujemy całość jeszcze dwie minuty, na sam koniec dodajemy posiekany koperek.
- Podajemy solo lub z kromką świeżego pieczywa.
Kartoflankę z tego przepisu przygotujesz w zaledwie pół godziny! Wszystko opiera się na dobrym ugotowaniu warzyw i dobranych przyprawach. Kiedy wszystko wyląduje w garnku, zupa robi się praktycznie sama.
Zupa fantastycznie rozgrzewa i napełnia nasz brzuch po całym dniu poszczenia. Jeśli nie wiesz, co podać na obiad, by było smacznie i zdrowo, wykorzystaj ten przepis!
Zobacz również: