Wielu z nas nie ma pojęcia, co tak właściwie można jeść w Środę Popielcową. Z góry wiadomo, że post kategorycznie zakazuje spożywanie mięsa, jednak czy istnieją od tego wyjątki? Otóż tak, jest ich sporo i warto je poznać, by nie zrobić sobie krzywdy.
Środa Popielcowa jest zawsze 46 dni przed Wielkanocą, a więc w tym roku wypada na 22 lutego. Tego dnia obowiązuje nas ścisły post, gdzie do dyspozycji mamy trzy posiłki — dwa lekkie i jeden syty. Tego dnia musimy się powstrzymać od jedzenia mięsa i słodyczy, a także wyszukanego jedzenia. Postu nie muszą przestrzegać osoby przed 18 rokiem życia oraz te po 60 roku życia.
Jeśli katolik ukończył 14. rok życia, w dalszym ciągu nie powinien spożywać mięsa i słodyczy, ale nie musi się ograniczać w ilości posiłków.
Kościół katolicki może udzielać dyspensy, czyli wyjątkowych sytuacji gdzie człowiek jest zwolniony z poszczenia. Działa ona w szczególnych przypadkach: kiedy ktoś jest chory, jest w szpitalu lub areszcie. Osoby w takiej sytuacji powinny pokutować w formie modlitwy lub jałmużny.

W kościele katolickim kobiety w ciąży nie są zwolnione z postu. Według kleru nie jest to choroba i ustępstwa nie nie obowiązują. Jedynym zwolnieniem mogą być zalecenia lekarza, który może widzieć zagrożenie dla zdrowia lub życia pacjentki.
Co jeść w Środę Popielcową?
Jedzenie mięsa jest kategorycznie zakazane, więc żaden posiłek nie może ich zawierać, ale jest kilka świetnych zamienników, które pomogą przetrwać nam w ten dzień. Z powodzeniem możesz jeść ryby i jajka oraz dania z nabiałem: pierogi, makaron z serem czy kotlety z kaszy gryczanej.
Na lekki posiłek polecamy zupy, dania z pieczywem, nabiał, kluski czy makarony. W każdym posiłku trzeba zachować umiar i jeść go z rozsądkiem, w końcu jeden dzień postu nam nie zaszkodzi, a wypełnimy katolicką misję.
Te dania idealnie nadają się na postny posiłek: