w ,

Co można jeść w Środę Popielcową? Zakazy, nakazy i wyjątki

Co można jeść w Środę Popielcową
congerdesign, pixaby

Wielu z nas nie ma pojęcia, co tak właściwie można jeść w Środę Popielcową. Z góry wiadomo, że post kategorycznie zakazuje spożywanie mięsa, jednak czy istnieją od tego wyjątki? Otóż tak, jest ich sporo i warto je poznać, by nie zrobić sobie krzywdy.

Środa Popielcowa jest zawsze 46 dni przed Wielkanocą, a więc w tym roku wypada na 22 lutego. Tego dnia obowiązuje nas ścisły post, gdzie do dyspozycji mamy trzy posiłki — dwa lekkie i jeden syty. Tego dnia musimy się powstrzymać od jedzenia mięsa i słodyczy, a także wyszukanego jedzenia. Postu nie muszą przestrzegać osoby przed 18 rokiem życia oraz te po 60 roku życia.

Jeśli katolik ukończył 14. rok życia, w dalszym ciągu nie powinien spożywać mięsa i słodyczy, ale nie musi się ograniczać w ilości posiłków.

Kościół katolicki może udzielać dyspensy, czyli wyjątkowych sytuacji gdzie człowiek jest zwolniony z poszczenia. Działa ona w szczególnych przypadkach: kiedy ktoś jest chory, jest w szpitalu lub areszcie. Osoby w takiej sytuacji powinny pokutować w formie modlitwy lub jałmużny.

Co można jeść w Środę Popielcową
lekki obiad/ fot. Tomophan, Getty Images

W kościele katolickim kobiety w ciąży nie są zwolnione z postu. Według kleru nie jest to choroba i ustępstwa nie nie obowiązują. Jedynym zwolnieniem mogą być zalecenia lekarza, który może widzieć zagrożenie dla zdrowia lub życia pacjentki.

Co jeść w Środę Popielcową?

Jedzenie mięsa jest kategorycznie zakazane, więc żaden posiłek nie może ich zawierać, ale jest kilka świetnych zamienników, które pomogą przetrwać nam w ten dzień. Z powodzeniem możesz jeść ryby i jajka oraz dania z nabiałem: pierogi, makaron z serem czy kotlety z kaszy gryczanej.

Na lekki posiłek polecamy zupy, dania z pieczywem, nabiał, kluski czy makarony. W każdym posiłku trzeba zachować umiar i jeść go z rozsądkiem, w końcu jeden dzień postu nam nie zaszkodzi, a wypełnimy katolicką misję.

Te dania idealnie nadają się na postny posiłek:

  • Miniatura:
  • congerdesign, pixaby

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli