w

Pieczony dorsz z warzywami. Delikatna rybka na piątkowy obiad

Inne pomysły na obiad z rybą:

Kiedy ktoś mówi o delikatnej rybie, od razu myślę o dorszu. Jest tym, czym można nazwać prawdziwą, zdrową rybę. Świetnie wypada w towarzystwie warzyw, nie wymaga smażenia, pieczenie w zupełności wystarcza. Po takim zabiegu ryba będzie niezwykle soczysta i krucha.
Sponsorowane
Czas całkowity 35 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Weź małą miseczkę i wlej oliwę, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: paprykę w proszku, chilly, sól i pieprz.
  • Obtocz dorsza w mieszance oliwy z przyprawami.
  • W naczyniu żaroodpornym umieść warzywa i szpinak, skrop całość oliwą. Warzywa przykryj rybą, i na sam wierzch ułóż plasterki cytryny.
  • Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 200*C. Po 3 minutach na wierzch ryby nałóż masło klarowane, a gdy po paru minutach całość puści soki, możesz od czasu do czasu podlewać rybę sosem.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Pieczony dorsz z warzywami
Na porcję przypada:
Kalorie
273.1
Tłuszcze
 
10.1
g
16
%
Węglowodany
 
8.1
g
3
%
Błonnik
 
1.6
g
7
%
Białka
 
37.4
g
75
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.