Spis treści
Inne pomysły na obiad z rybą:
- Laksa, zupa którą zapamiętasz na długo
- Łosoś z przepisu Katarzyny Bosackiej bije rekordy popularności!
Pieczony dorsz z warzywami
Kiedy ktoś mówi o delikatnej rybie, od razu myślę o dorszu. Jest tym, czym można nazwać prawdziwą, zdrową rybę. Świetnie wypada w towarzystwie warzyw, nie wymaga smażenia, pieczenie w zupełności wystarcza. Po takim zabiegu ryba będzie niezwykle soczysta i krucha.
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 15 min.
Sposób przygotowania
- Weź małą miseczkę i wlej oliwę, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: paprykę w proszku, chilly, sól i pieprz.
- Obtocz dorsza w mieszance oliwy z przyprawami.
- W naczyniu żaroodpornym umieść warzywa i szpinak, skrop całość oliwą. Warzywa przykryj rybą, i na sam wierzch ułóż plasterki cytryny.
- Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 200*C. Po 3 minutach na wierzch ryby nałóż masło klarowane, a gdy po paru minutach całość puści soki, możesz od czasu do czasu podlewać rybę sosem.
Składniki
na 4 porcje
- 800 g filet z dorsza
- 3 ząbek czosnek
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 2 łyżeczka papryka słodka mielona
- ½ łyżeczka sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
- szczypta chili
- 2 sztuka papryka żółta
- 2 garść szpinak
- 150 g pomidorki koktajlowe
- 2 łyżka masło klarowane
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1/2 sztuka cytryna
Zobacz