w ,

Pieczony dorsz z warzywami. Delikatna rybka na piątkowy obiad

Inne pomysły na obiad z rybą:

Pieczony dorsz z warzywami

Kiedy ktoś mówi o delikatnej rybie, od razu myślę o dorszu. Jest tym, czym można nazwać prawdziwą, zdrową rybę. Świetnie wypada w towarzystwie warzyw, nie wymaga smażenia, pieczenie w zupełności wystarcza. Po takim zabiegu ryba będzie niezwykle soczysta i krucha.
Sponsorowane
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 15 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Weź małą miseczkę i wlej oliwę, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: paprykę w proszku, chilly, sól i pieprz.
  • Obtocz dorsza w mieszance oliwy z przyprawami.
  • W naczyniu żaroodpornym umieść warzywa i szpinak, skrop całość oliwą. Warzywa przykryj rybą, i na sam wierzch ułóż plasterki cytryny.
  • Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 200*C. Po 3 minutach na wierzch ryby nałóż masło klarowane, a gdy po paru minutach całość puści soki, możesz od czasu do czasu podlewać rybę sosem.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze

Pieczony dorsz z warzywami
Na porcję przypada:
Kalorie
273.1
Tłuszcze
 
10.1
g
16
%
Węglowodany
 
8.1
g
3
%
Błonnik
 
1.6
g
7
%
Białka
 
37.4
g
75
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli