w

Laksa, zupa którą zapamiętasz na długo

Laksa z dorszem

Laksa to wietnamska zupa na bazie mleczka kokosowego i pasty curry podawana z makaronem ryżowym. Zupę można robić na ulubionym wywarze poczynając od mięsnego po rybny. Często można spotkać laksę podawaną z krewetkami lub tofu, co w tym przypadku powoduje, że zupę gotujemy parę minut krócej.
W dzisiejszym przepisie połączymy bulion drobiowy z mięsem dorsza i uzyskamy kompozycję idealną. Zupa będzie aromatyczna i syta, a na dodatek przypomni nam smak azjatyckich wakacji.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 20 min.

Sposób przygotowania

  • Makaron ryżowy zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut do namoknięcia.
  • Do garnka dodaj pastę curry i podsmażaj przez około 2 minuty, dolej gotowy bulion drobiowy i zagotuj bez przykrycia. Do bulionu dolej mleczko kokosowe i dorzuć paprykę, gotuj przez 3 minuty.
  • Pokrój dorsza w małą kostkę i dorzuć do gotującej się zupy, podgrzewaj kolejne 3 minuty i wyłącz gaz. Do miseczek powkładaj makaron ryżowy i zalej zupą. Posyp całość kolendrą.

Składniki

na 3 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli