Spis treści
Laksa z dorszem
Laksa to wietnamska zupa na bazie mleczka kokosowego i pasty curry podawana z makaronem ryżowym. Zupę można robić na ulubionym wywarze poczynając od mięsnego po rybny. Często można spotkać laksę podawaną z krewetkami lub tofu, co w tym przypadku powoduje, że zupę gotujemy parę minut krócej.W dzisiejszym przepisie połączymy bulion drobiowy z mięsem dorsza i uzyskamy kompozycję idealną. Zupa będzie aromatyczna i syta, a na dodatek przypomni nam smak azjatyckich wakacji.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 20 min.
Sposób przygotowania
- Makaron ryżowy zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut do namoknięcia.
- Do garnka dodaj pastę curry i podsmażaj przez około 2 minuty, dolej gotowy bulion drobiowy i zagotuj bez przykrycia. Do bulionu dolej mleczko kokosowe i dorzuć paprykę, gotuj przez 3 minuty.
- Pokrój dorsza w małą kostkę i dorzuć do gotującej się zupy, podgrzewaj kolejne 3 minuty i wyłącz gaz. Do miseczek powkładaj makaron ryżowy i zalej zupą. Posyp całość kolendrą.
Składniki
na 3 porcje
- 100 g makaron ryżowy
- 1 łyżka olej kokosowy
- 1 łyżka pasta curry
- 400 ml bulion drobiowy
- 200 ml mleko kokosowe
- 1/2 papryka czerwona
- 200 g polędwiczki z dorsza
- kolendra
Zobacz
Jeden komentarz