w

Laksa, zupa którą zapamiętasz na długo

Laksa z dorszem

Laksa to wietnamska zupa na bazie mleczka kokosowego i pasty curry podawana z makaronem ryżowym. Zupę można robić na ulubionym wywarze poczynając od mięsnego po rybny. Często można spotkać laksę podawaną z krewetkami lub tofu, co w tym przypadku powoduje, że zupę gotujemy parę minut krócej.
W dzisiejszym przepisie połączymy bulion drobiowy z mięsem dorsza i uzyskamy kompozycję idealną. Zupa będzie aromatyczna i syta, a na dodatek przypomni nam smak azjatyckich wakacji.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 20 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Makaron ryżowy zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut do namoknięcia.
  • Do garnka dodaj pastę curry i podsmażaj przez około 2 minuty, dolej gotowy bulion drobiowy i zagotuj bez przykrycia. Do bulionu dolej mleczko kokosowe i dorzuć paprykę, gotuj przez 3 minuty.
  • Pokrój dorsza w małą kostkę i dorzuć do gotującej się zupy, podgrzewaj kolejne 3 minuty i wyłącz gaz. Do miseczek powkładaj makaron ryżowy i zalej zupą. Posyp całość kolendrą.

Składniki

na 3 porcje

Wartości odżywcze

Laksa z dorszem
Na porcję przypada:
Kalorie
352.3
Tłuszcze
 
19.9
g
31
%
Węglowodany
 
29.1
g
10
%
Błonnik
 
2.6
g
11
%
Białka
 
16.5
g
33
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli