w

Bitki z kurczaka w kremowym sosie. Proste, jednogarnkowe danie dla całej rodziny

Bitki z kurczaka

Zmywanie po obiedzie to zmora każdego domownika. Sama znam 1000 wymówek moich domowników. W takiej sytuacji najlepszym ratunkiem będzie brudzenie jak najmniejszej liczby garnków i naczyń. Całe szczęście, że istnieją dania jednogarnkowe! Oto jedno z nich.
Bitki z kurczaka w sosie koperkowym to genialny pomysł na obiad dla rodziny. Duszone mięso w aromatycznym sosie, podawane z ziemniakami i ulubioną surówką. Każdy będzie prosił o dokładkę.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Filet z kurczaka dzielimy na mniejsze placki i delikatnie rozbijamy. Posypujemy całość curry, papryką, solą i pieprzem. Pozostawiamy 30 minut do zamarynowania.
  • Po tym czasie obtaczamy kurczaka w mące i podsmażamy na patelni, a następnie ściągamy na ręcznik papierowy.
  • Cebulkę siekamy i podsmażamy na tej samej patelni co mięso z dodatkiem odrobiny oleju. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucamy czosnek. Wlewamy bulion oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Wrzucamy podsmażone mięso i dusimy w sosie przez 20 minut. Na sam koniec duszenia dorzucamy świeży koperek. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli