Spis treści
Bitki z kurczaka
Zmywanie po obiedzie to zmora każdego domownika. Sama znam 1000 wymówek moich domowników. W takiej sytuacji najlepszym ratunkiem będzie brudzenie jak najmniejszej liczby garnków i naczyń. Całe szczęście, że istnieją dania jednogarnkowe! Oto jedno z nich.Bitki z kurczaka w sosie koperkowym to genialny pomysł na obiad dla rodziny. Duszone mięso w aromatycznym sosie, podawane z ziemniakami i ulubioną surówką. Każdy będzie prosił o dokładkę.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 30 min.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Filet z kurczaka dzielimy na mniejsze placki i delikatnie rozbijamy. Posypujemy całość curry, papryką, solą i pieprzem. Pozostawiamy 30 minut do zamarynowania.
- Po tym czasie obtaczamy kurczaka w mące i podsmażamy na patelni, a następnie ściągamy na ręcznik papierowy.
- Cebulkę siekamy i podsmażamy na tej samej patelni co mięso z dodatkiem odrobiny oleju. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucamy czosnek. Wlewamy bulion oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Wrzucamy podsmażone mięso i dusimy w sosie przez 20 minut. Na sam koniec duszenia dorzucamy świeży koperek. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Składniki
na porcje
- 500 g filet z kurczaka
- 1 sztuka cebula
- 3 ząbek czosnek
- 200 ml śmietana 12%
- 100 ml bulion
- 2 łyżka mąka pszenna
- ½ łyżeczka papryka słodka mielona
- ½ łyżeczka curry
- 1 pęczek koper
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- olej
Wartości odżywcze
Bitki z kurczaka
Na porcję przypada:
Kalorie
344.6
Tłuszcze
21.5
g
33
%
Węglowodany
8.3
g
3
%
Błonnik
0.8
g
3
%
Białka
28.9
g
58
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane
Jeden komentarz