w

Bitki z kurczaka w kremowym sosie. Proste, jednogarnkowe danie dla całej rodziny

Bitki z kurczaka

Zmywanie po obiedzie to zmora każdego domownika. Sama znam 1000 wymówek moich domowników. W takiej sytuacji najlepszym ratunkiem będzie brudzenie jak najmniejszej liczby garnków i naczyń. Całe szczęście, że istnieją dania jednogarnkowe! Oto jedno z nich.
Bitki z kurczaka w sosie koperkowym to genialny pomysł na obiad dla rodziny. Duszone mięso w aromatycznym sosie, podawane z ziemniakami i ulubioną surówką. Każdy będzie prosił o dokładkę.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 30 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Filet z kurczaka dzielimy na mniejsze placki i delikatnie rozbijamy. Posypujemy całość curry, papryką, solą i pieprzem. Pozostawiamy 30 minut do zamarynowania.
  • Po tym czasie obtaczamy kurczaka w mące i podsmażamy na patelni, a następnie ściągamy na ręcznik papierowy.
  • Cebulkę siekamy i podsmażamy na tej samej patelni co mięso z dodatkiem odrobiny oleju. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucamy czosnek. Wlewamy bulion oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Wrzucamy podsmażone mięso i dusimy w sosie przez 20 minut. Na sam koniec duszenia dorzucamy świeży koperek. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze

Bitki z kurczaka
Na porcję przypada:
Kalorie
344.6
Tłuszcze
 
21.5
g
33
%
Węglowodany
 
8.3
g
3
%
Błonnik
 
0.8
g
3
%
Białka
 
28.9
g
58
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli