w

Faszerowana dynia z ryżem i kurczakiem

Faszerowana dynia

Rozpoczynamy sezon na dynie, czyli ulubione warzywo ludzi na diecie redukcyjnej. Czy wiedziałaś, że kilogram dyni zawiera ok. 250 kalorii? Jest to bardzo korzystny stosunek, gdyż dynia jest niezwykle sycąca, a na dodatek można ja przyprawiać na wiele sposobów, tak że każdy znajdzie coś dla siebie.
W dzisiejszym przepisie wykorzystamy dynię do przyrządzenia zapiekanki z ryżem i kurczakiem. Można zrobić ją na dwa sposoby, przygotować dwie małe dynie, lub jedną dużą i po upieczeniu, pokroić niczym tort. Taka dynia będzie służyć za naczynie, więc automatycznie mamy o wiele mniej naczyń do mycia. Wypróbuj ten ciekawy przepis, idealny na chłodniejsze, jesienne dni.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.

Sposób przygotowania

  • Stawiamy wodę na gazie i gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej ryż. Gotujemy według zaleceń producenta.
  • W tym czasie dynie myjemy, osuszamy i odkrawamy górę, a następnie wydrążamy środek za pomocą łyżki. Dynie od środka delikatnie solimy i oprószamy pieprzem.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i wstawiamy dynię na 20 minut by zmiękła.
  • Pierś kroimy na mniejsze kawałeczki i oprószamy curry, kurkumą, pieprzem oraz solą. Smażymy całość na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Gdy kurczak się podsmaży, dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy lekko pod przykryciem.
  • Kiedy ryż będzie gotowy, dodajemy go do kurczaka i mieszamy całość na patelni. Pod koniec dodajemy fasolkę oraz kukurydzę, mieszamy.
  • Wyciągamy dynię i do środka dodajemy farsz. Górę sypiemy tartym serem i podpiekamy około 20 minut w piekarniku.

Składniki

na 2 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli