w

Mleczne bułeczki lekkie niczym chmurka

Domowe bułeczki z chrupką skórką i mięciutkim wnętrzem prosto z twojego piekarnika. Będą idealne na śniadanie lub kolację, do tego konfitura oraz świeże owoce i perfekcyjny posiłek gotowy!
Bułeczki mleczne wykonasz z kilku składników znalezionych w kuchennych szafkach. Koniecznie wypróbuj ten przepis na domowe pieczywo bez sztucznych spulchniaczy i zbędnych dodatków. Pieczenie zaczynamy od przygotowania zaczynu, który jest gwarancją odpowiedniej tekstury bułek
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godziny 20 minuty
Czas przygotowywania 2 godziny
Czas gotowania 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Na środku wykonaj dołek, dodaj drożdże, cukier i pół szklanki letniego mleka. Wymieszaj całość i pozostaw pod nakryciem 20 minut. Po tym czasie drożdże powinny lekko wyróść, jeśli tak się stało, dodaj resztę mleka i wyrób ciasto. Ciasto pozostaw pod przykryciem na godzinę.
  • Po godzinie ciasto powinno być wyrośnięte. Podziel je na 16 części i uformuj podłużne bułeczki na blaszce do pieczenia. Ponownie odstaw całość na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Nastaw piekarnik na 200*C góra-dół. Na dno wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Piecz bułeczki 20-25 minut. Przed wstawieniem bułek do piekarnika możesz je lekko ponacinać.

Składniki

na 6 bułek

Wartości odżywcze Zobacz

Maślane bułki
Na porcję przypada:
Kalorie
198
Tłuszcze
 
2.6
g
4
%
Węglowodany
 
36.3
g
12
%
Błonnik
 
1.3
g
5
%
Białka
 
6.7
g
13
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.