w

Mikstura na kaca z przepisu Janusza Palikota. Wystarczy wypić przed snem

mikstura na kaca
nomadsoulphotos

Po mocno zakrapianej nocy odczuwasz ból głowy, a twoje ciało odmawia posłuszeństwa? To znak, że potrzebna Ci mikstura na kaca, która postawi Cię na nogi. Najlepiej gdy wypijesz ją zaraz przed zaśnięciem, wtedy poranek nie będzie aż tak bolesny.

Jeśli choć raz mieliście „kaca mordercę”, to wiecie, jak ciężko z nim funkcjonować. W jednej sekundzie czuć nudności, ból głowy i mięśni. Aby jakoś załagodzić objawy zatrucia alkoholem, jemy dużą miskę rosołu lub pijemy sok z ogórków. Wszystko by załagodzić objawy i jak najszybciej wrócić do formy.

Sam Janusz Palikot postanowił podzielić się swoją miksturą na kaca, choć jak sam mówi, on takowego nigdy nie ma.

– Nie mam nigdy kaca, bo ja piję wódki kraftowe, a po nich kaca nie ma, ale ponieważ wielu z was pije wódki przemysłowe albo inny alkohol, który powoduje kaca, podaję przepis, który absolutnie kaca likwiduje 

mówi Janusz Palikot

Jego zdaniem wystarczy połączyć produkty, które zawierają poszczególne minerały, które zostały wypłukane z naszego organizmu podczas picia alkoholu. Aby poczuć się lepiej, musimy uzupełnić wszystko to, co akurat ubyło z naszego organizmu. Są to między innymi witamina B1, B6, C, wapń, magnez i potas.

Mikstura na kaca
laoshi, Getty Images Signayure

Mikstura na kaca według Janusza Palikota

Do przygotowania mieszanki trzeba nam: przecier pomidorowy (lub sok 100%), kawałek świeżego imbiru, kawałek selera, pieprz cayenne, sól oraz pieprz czarny.

Seler i imbir drobno siekamy, dorzucamy do przecieru, dodajemy przyprawy i mieszamy. Całość blendujemy, by łatwiej spożyć mieszankę. Najlepiej spożyć mieszankę tuż przed zaśnięciem, gdyż w nocy nasz organizm zacznie pracę nad uzupełniane niedoborów.

przepis na kaca/ źródło: palikotjanusz TikTok
  • Miniatura:
  • nomadsoulphotos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli