Spis treści
Kopytka z bobu są równie pyszne co te ziemniaczane, a może i nawet lepsze. Można je podawać z mięsem, sosem lub w najprostszej wersji z rozpuszczonym masłem. Jak to bywa z kopytkami, są ekspresowe w przygotowaniu!
Kopytka najczęściej pojawiają się na naszym stole, gdy w lodówce zalegają ziemniaki z wczoraj. Wtedy dorzucamy kilka składników, zagniatamy i voila… kluseczki gotowe. Dokładnie taki sam proces występuje przy robieniu kopytek z bobu. Mączyste warzywa jak ziemniaki, dynia czy bób to najlepsze produkty do tworzenia klusek. Jeśli zalegają ci w lodówce, a nie chcesz ich marnować, przygotuj kopytka.

Kopytka z bobu mogą być podawane na różne sposoby
Moja mama zawsze powtarzała, że kopytka to bardzo wdzięczny posiłek, który można podawać na różne sposoby. Wersja wytrawna to klasyk, ale czy słyszeliście kiedyś o kopytkach z cukrem? Otóż to właśnie one robią furorę na talerzach dzieci.
Zielone kopytka poza wyjątkowym smakiem mają również genialny wygląd, a jak wiemy, ludzie uwielbiają „jeść oczami”, a ładnie wyglądające dania o wiele bardziej nam smakują.
Kopytka z bobu
Sposób przygotowania
- Bób opłucz i ugotuj na osolonej wodzie. Wystudź i pozbądź się twardej skórki, a następnie zblenduj na gładką masę.
- Dodaj mąkę, jajko i sól do smaku. Wymieszaj i przełóż ciasto na stolnicę. Zagnieć ciasto i podziel na 4 części. Z każdej uformuj wałek i pokrój go na mniejsze kawałki.
- W garnku zagotuj wodę. Wrzuć kluski do wrzątku i przez minutę, od momentu wypłynięcia na powierzchnię garnka.
Zielony sos do kopytek
Jeśli kopytka z samym masłem są dla Ciebie zbyt nudne, możesz przygotować ziołowy sos na bazie mięty, bazylii i soku z cytryny. Wystarczy, że wrzucisz po garści ziół do blendera i dolejesz sok z połówki cytryny. Wszystko mielimy na gładką masę, dodajemy nieco soli i polewamy kopytka. Danie będzie niezwykle orzeźwiające.