w

Lucyna Ćwierczakiewiczowa dodawała do rosołu kalafior i uważała, że bez niego zupa nie wyjdzie

Lucyna Ćwierczakiewiczowa
peredniankina, Getty Images

Rosół to jedna z najstarszych zup, jakie zna świat. Gotowanie wywaru mamy dosłownie w krwi, gdyż od końca XIX wieku receptura na tę potrawę jest niezmiennie ta sama. Oczywiście możemy używać innych dodatków, jednak każdy z nich musi spędzić odpowiedni czas na wolnym ogniu, by oddać cały aromat. Lucyna Ćwierczakiewiczowa uważała, że udany rosół musi zawierać kawałek kalafiora. Ten ma dokładny czas gotowania, jeśli przetrzymamy go zbyt długo, zupa będzie do niczego!

W dobie rosołów z kostki warto czasami zrobić zupę, która będzie wykonana przez nas od A do Z. Proponujemy zasięgnąć po przepisy z długą tradycją, nie będzie w nich skomplikowanej receptury ani nietypowych składników. Kiedyś ludzie mogli liczyć jedynie na warzywa i mięso z własnej uprawy, właśnie dlatego ich jedzenie było tak proste, a zarazem wyjątkowe.

Sprawdź recepturę na rosół od Lucyny Ćwierczakiewiczowej z XIX wieku. Jak podpowiadają źródła, wszyscy się nim zajadali!

Rosół z XIX wieku

Rosół z tego przepisu wyróżnia się na tle innych. Nie ma w nim standardowych przypraw, a smak jest zbudowany w głównej mierze na warzywach.
Czas całkowity 7 godz.
Czas przygotowywania 4 godz.
Czas gotowania 3 godz.

Składniki

na 5 porcji

Sposób przygotowania

  • Mięso wrzucamy do garnka z wodą i moczymy przez kilka godzin. Następnie wstawiamy go na mały ogień i po pojawieniu się szumowin zbieramy je z powierzchni. Zbierz również tłuszcz, który unosi się na powierzchni.
  • Po godzinie gotowania wyciągnij mięso z wywaru. Dorzuć wyszorowane warzywa i gałkę muszkatołową. Gotuj całość przez godzinę.
  • Po tym czasie dodaj kawałek kalafiora i ponownie mięso z rosołu. Wywar pozostaw na gazie przez kolejną godzinę, na sam koniec dopraw go solą i pieprzem. Zupę podawaj na gorąco z makaronem.
Rosół
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Lucyna Ćwierczakiewiczowa zbudowała bogatą bazę przepisów, z których korzystamy do dzisiaj. Jej zdaniem obiady powinny być łatwe, tanie i smaczne.

Zobacz także te przepisy na zupy:

  • Miniatura:
  • peredniankina, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli