w ,

Kalafior w przyprawie curry. Szybka, zdrowa przekąska

Pieczony kalafior z curry może stanowić za równo dodatek do obiadu, jak i zdrową przekąskę. Wystarczy kilka przypraw, by warzywo zmieniło swój smak i nabrało charakteru. Kalafiora będziemy zapiekać w piekarniku, dzięki czemu nie utraci swoich wartości odżywczych a smak przypraw przeniknie w głąb warzywa.

Inne przepisy z użyciem kalafiora:

Kalafior z curry

Kalafior w przyprawach może zastąpić oklepaną surówkę i sprawić, że nawet najnudniejszy schabowy nabierze orientalnego charakteru. Jeśli chcesz pójść krok wyżej, przygotuj różyczki kalafiora na grillu! W połączeniu z sosem będzie zastępował najlepsze słone przekąski.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 20 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Kalafior myjemy i obieramy z zbędnych liści. Kroimy na mniejsze różyczki.
  • Przyprawy łączymy z olejem i nacieramy kalafior. Złote różyczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez około 20 minut.
  • Podajemy z mięsem lub sosem.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze

Kalafior z curry
Na porcję przypada:
Kalorie
165
Tłuszcze
 
14.5
g
22
%
Węglowodany
 
8.3
g
3
%
Błonnik
 
3.2
g
13
%
Białka
 
3
g
6
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli