w ,

Kalafior w przyprawie curry. Szybka, zdrowa przekąska

Pieczony kalafior z curry może stanowić za równo dodatek do obiadu, jak i zdrową przekąskę. Wystarczy kilka przypraw, by warzywo zmieniło swój smak i nabrało charakteru. Kalafiora będziemy zapiekać w piekarniku, dzięki czemu nie utraci swoich wartości odżywczych a smak przypraw przeniknie w głąb warzywa.

Inne przepisy z użyciem kalafiora:

Kalafior z curry

Kalafior w przyprawach może zastąpić oklepaną surówkę i sprawić, że nawet najnudniejszy schabowy nabierze orientalnego charakteru. Jeśli chcesz pójść krok wyżej, przygotuj różyczki kalafiora na grillu! W połączeniu z sosem będzie zastępował najlepsze słone przekąski.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 20 min.

Sposób przygotowania

  • Kalafior myjemy i obieramy z zbędnych liści. Kroimy na mniejsze różyczki.
  • Przyprawy łączymy z olejem i nacieramy kalafior. Złote różyczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez około 20 minut.
  • Podajemy z mięsem lub sosem.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli