Spis treści
Pieczony kalafior z curry może stanowić za równo dodatek do obiadu, jak i zdrową przekąskę. Wystarczy kilka przypraw, by warzywo zmieniło swój smak i nabrało charakteru. Kalafiora będziemy zapiekać w piekarniku, dzięki czemu nie utraci swoich wartości odżywczych a smak przypraw przeniknie w głąb warzywa.
Inne przepisy z użyciem kalafiora:
Kalafior z curry
Sposób przygotowania
- Kalafior myjemy i obieramy z zbędnych liści. Kroimy na mniejsze różyczki.
- Przyprawy łączymy z olejem i nacieramy kalafior. Złote różyczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez około 20 minut.
- Podajemy z mięsem lub sosem.
Składniki
na porcje
- 1 sztuka kalafior
- 4-6 łyżka olej
- 2-3 ząbek czosnek
- ½ łyżeczka curry
- ½ łyżeczka papryka ostra mielona
- 1 łyżeczka papryka wędzona
- ½ łyżeczka pieprz cytrynowy
- ⅓ łyżeczka sól
Więcej ciepłych przekąsek
Przekąska na grill. Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Ziemniaczano – serowe paluszki. Genialna przekąska
Nowości w żabce! Frytki, nuggetsy, polędwiczki z kurczaka. Wszystko za mniej niż 10 złotych
Pierożki z chleba tostowego na słodko. Przekąska dla łasuchów
Szparagi w chrupiącej panierce. Mogą zastąpić frytki na talerzu
Paszteciki z ciasta francuskiego. Genialne do barszczu czerwonego
Bagietka czosnkowa z grilla. Przyda się folia aluminiowa
Puszyste racuchy z jabłkiem. Przekąska naszego dzieciństwa
Przekąska z parówką na patyku. Jak zrobić corn dogi?
Zobacz więcej