w ,

Zupa kalafiorowa z serem żółtym. Jeszcze takiej nie próbowałaś

Zupa kalafiorowa z serem żółtym
Yulina Furman

Zupa kalafiorowa z serem żółtym to przepyszne danie, które potrafi mocno nasycić i rozgrzać w chłodny dzień. Delikatny kalafior potrafi przybrać najróżniejsze formy, zaczynając od zup aż po kotlety na bazie tego warzywa. Dzięki odpowiednim przyprawom kalafior zaskoczyć głębią smaku i aromatu. Klasyczną wersję zupy z kalafiora warto urozmaicić serem żółtym, który sprawi, że danie stanie się kremowe i sycące.

Urozmaicona i zdrowa dieta powinna zawierać dużo zup, które są bogate w wodę, a ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli masz problem z piciem wody, powinnaś jeść więcej zup, nawet nie wiesz, ile zmieni to w twoim życiu. Trawienie będzie usprawnione, brzuch stanie się płaski, a wzdęcia będą jedynie niemiłym wspomnieniem.

Zupa kalafiorowa z serem żółtym to strzał w 10!

Zupa kalafiorowa z serem żółtym
Yelena Yemchuk, Getty Images

Jeśli twoje dzieci nie chcą jeść warzyw, zupa to miejsce, gdzie możesz je przemycić. Wystarczy je drobno skroić lub zblendować, a żadne dziecko nie oprze się pysznej zupie. Jest delikatna w smaku, ale w żadnym razie nie jest mdła. Jeśli masz ochotę na bardziej charakterną zupę, możesz dodać trochę ostrej papryczki/

Odświeżona wersja zupki z kalafiora, która jest lekka, ale dzięki magicznemu składnikowi w postaci tartego sera staje się sycąca i kremowa. Spróbuj odtworzyć ten wspaniały przepis we własnej kuchni!

Zupa z kalafiora

Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 30 min.

Składniki

na 5 porcji

Sposób przygotowania

  • Kalafiora płuczemy i dzielimy na różyczki. Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. To samo w przypadku selera. Cebulkę pozbawiamy łupki i kroimy w kostkę.
  • W garnku podgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, dorzucamy ziemniaki, marchewkę i rozdrobnionego kalafiora, chwile podsmażamy. Wlewamy bulion i gotujemy.
  • Przyprawiamy tymiankiem i gałką muszkatołową, gdy warzywa będą miękkie dolewamy uprzednio zahartowaną śmietanę. Wsypujemy starty ser i mieszamy całość.
  • Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłą.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
  • Miniatura:
  • Yulina Furman

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli