w

Zupa kalafiorowa z serem żółtym. Jeszcze takiej nie próbowałaś

Delikatny kalafior potrafi przybrać najróżniejsze formy, zaczynając od zup aż po kotlety na bazie tego warzywa. Dzięki odpowiednim przyprawom kalafior zaskoczyć głębią smaku i aromatu. Klasyczną wersję zupy z kalafiora warto urozmaicić serem żółtym, który sprawi, że danie stanie się kremowe i sycące.

Odświeżona wersja zupki z kalafiora, która jest lekka, ale dzięki magicznemu składnikowi w postaci tartego sera staje się sycąca i kremowa. Spróbuj odtworzyć ten wspaniały przepis we własnej kuchni!
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Kalafiora płuczemy i dzielimy na różyczki. Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. To samo w przypadku selera. Cebulkę pozbawiamy łupki i kroimy w kostkę.
  • W garnku podgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, dorzucamy ziemniaki, marchewkę i rozdrobnionego kalafiora, chwile podsmażamy. Wlewamy bulion i gotujemy.
  • Przyprawiamy tymiankiem i gałką muszkatołową, gdy warzywa będą miękkie dolewamy uprzednio zahartowaną śmietanę. Wsypujemy starty ser i mieszamy całość.
  • Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłą.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Zupa z kalafiora
Na porcję przypada:
Kalorie
504.7
Tłuszcze
 
36.7
g
56
%
Węglowodany
 
30.5
g
10
%
Błonnik
 
5.3
g
22
%
Białka
 
16.6
g
33
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.