w

A’la mielone z kalafiora. Strzelczyk daje pomysł na obiad bez mięsa

Kotlety z kalafior w ostatnim czasie nabierają nie małej popularności. Nic dziwnego, w końcu są rewelacyjnym zamiennikiem mięsa, które spożywamy na co dzień. Jeśli dasz komuś takiego kotleta, jesteśmy pewni, że weźmie je za mięso, gdyż są łudząco podobne do tradycyjnych mielonych.

Zalegający kalafior w lodówce woła o to by ktoś go jeszcze wykorzystał. Jeśli nie masz pomysłu na to w jaki sposób z nim postępować, podrzucamy przepis na kotleciki a'la mielone.
Sponsorowane
Czas całkowity 50 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Kalafior oczyść i podziel na małe różyczki, a następnie wrzuć na osoloną wodę. Gotuj około 10 minut. Odcedź, i rozgnieć kalafior tłuczkiem do ziemniaków.
  • Do masy kalafiorowej dodaj jajko, 2 łyżki mąki, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę. Masę wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  • Z masy uformuj kotlety. Panieruj w bułce tartej i smaż z obu stron na złoty kolor.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Kotlety z kalafiora Kuronia
Na porcję przypada:
Kalorie
195.8
Tłuszcze
 
7.5
g
12
%
Węglowodany
 
25.8
g
9
%
Błonnik
 
2.9
g
12
%
Białka
 
6.9
g
14
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz