w

Jak zrobić galaretkowiec w lżejszym wydaniu? Mamy przepis

galaretkowiec
peredniankina, Getty Images

Kultowy galaretkowiec da się odchudzić. I to przy pomocy jednego produktu. Jeśli chcesz poznać, szczegóły, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

Jeśli miałabym wskazać deser, który najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem, bez wahania byłby to genialny galaretkowiec. Jest to przepyszny deser na zimno, który można przygotować zaledwie z kilku składników. Robiła go zarówno moja babcia, jak i mama. I nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę fakt, że razem z bratem ciągle o niego prosiliśmy.

Kiedy na świecie pojawiły się moje dzieci, nie zrezygnowałam z długoletniej tradycji. Sama zaczęłam go robić. Wprowadziłam jednak pewną modyfikację, która sprawia, że cały deser jest dużo lżejszy.

Co to za zmiana? Otóż deser na zimno w tradycyjnym przepisie przygotowuje się z dodatkiem śmietanki. Ja jednak zrezygnowałam z tego połączenia. Jako świetny zamiennik możesz użyć dużo lżejszy jogurt naturalny. Z takim dodatkiem będzie idealnie kremowy i delikatny. To tak, jakbyś jadła puszysty obłoczek. Po prostu palce lizać!

Kolorowy galaretkowiec na zimno

Ten kultowy deser zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem!
Czas całkowity 4 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Chłodzenie: 4 godz.

Składniki

na 12 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od rozpuszczenia galaretek w szklance wrzątku. Wszystkie galaretki poza krystaliczną (ją rozpuszczamy w 200 ml wody), przelewamy do płaskich opakowań, aby mogły stężeć w lodówce. Kiedy już galaretki się zetną, kroimy je w kostkę.
  • Ostudzoną galaretkę krystaliczną łączymy z jogurtem naturalnym.
  • Następnie przerzucamy kolorowe kostki naprzemiennie do formy na babkę.
  • Całość zalewamy mieszanką jogurtu z galaretką krystaliczną.
  • Gotowy deser chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
  • Smacznego!
galaretkowiec
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Gotowy deser możesz podawać ze świeżymi owocami, a nawet bitą śmietaną. Możesz również serwować go solo. Niezależnie od ostatecznego wyboru, będzie na pewno smacznie i ciekawie.

Deser na zimno w takim wydaniu ma jeszcze jedną, bardzo ważną cechę. Pięknie się prezentuje, co jest zasługą zarówno kolorowej palety barw, jak i formy podania. Dzięki tym atutom dzisiejszy przepis świetnie sprawdzi się zarówno w roli niedzielnego deseru, jak i oryginalnego tortu.

  • Miniatura:
  • peredniankina, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani