Zdarzyło Ci się, że jabłka do szarlotki wyszły zdecydowanie za rzadkie i wręcz prosiły się, by je czymś zagęścić? Jeśli chcesz, by jabłka utrzymały się w odpowiedniej konsystencji, musisz odpowiednio je podsmażyć i dodać łyżkę proszku, który scali jabłka i nie pozwoli, by się rozlewały po całej formie.
Szarlotka to jedno z ulubionych ciast Polaków. Najczęściej podajemy je u schyłku jesieni, zaraz po zbiorach najlepszych jabłek do tego wypieku. W naszym kraju uważa się, że najlepsze odmiany jabłek do tego wypieku to:
- szara reneta,
- papierówka,
- antonówka,
Jeśli jabłka do masy są zbyt soczyste lub miękkie, może się zdarzyć, że mus nie będzie chciał dobrze odparować wody podczas prażenia. Kiedy przełożysz szarlotkę taką masą, pod wpływem nacisku wszystko wypłynie.
Mus, który wypływa bokiem z szarlotki to zdecydowanie nic dobrego, przez niego ciasto stanie się rozmokłe i zakalcowate. Ani to smaczne, ani ładne a my mamy poczucie, że nasza praca poszła na marne.
Chcesz raz na zawsze pozbyć się tego problemu? Dorzuć łyżkę mąki ziemniaczanej, która scali jabłka, a tym samym nie wpłynie na ich smak. Wystarczy, że do prażących jabłek dodasz łyżkę mąki i będziesz podprażać owoce na małym ogniu. Po kilku minutach sprawdź, czy konsystencja jest odpowiednia, jeśli nie, dodaj jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.
Inni trik to wykorzystanie owocowego kiślu! Ten również jest zrobiony z mąki ziemniaczanej, ale ma dodatkowy aromat owocowy, który podbije smak masy do szarlotki i potrafi dobrze zagęścić jabłka.
Zobacz także: