Spis treści
Robiłaś kiedyś domowy izotonik? Ten specyficzny napój kojarzy nam się głównie ze sportowcami i drogimi sokami w sklepie, a tak naprawdę da się je przygotować z domowych produktów. Głównym założeniem przy produkcji izotoniku jest stworzenie napoju, który nawodni nas lepiej niż woda, a przy tym będzie smaczny i łatwy do przygotowania. Sprawdź, jak przygotować go w domu, z tego, co akurat masz pod ręką!
Czy wiesz, że izotonik ma też inne zastosowanie niż nawadnianie organizmu? W medycynie używa się ich płukania ran, podawania leków doustnych i przy produkcji różnych produktów farmaceutycznych. Dla przeciętnego człowieka napój izotoniczny to ratunek w upalne dni, kiedy z nieba leje a pragnienie daje o sobie znać.
Dlaczego warto pić domowy izotonik?
Napoje izotoniczne mają na celu uzupełnić brakującą wodę w organizmie, zwłaszcza gdy wykonujemy jakiś wysiłek fizyczny. Wówczas tracimy sporo płynów i elektrolitów, a ich niedobór jest momentalnie odczuwalny. Sód, potas i magnez to główne minerały, które trzeba stale uzupełniać, by nie nabawić się przykrych konsekwencji np. bólu głowy i osłabienia.
Elektrolity to związki, które pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie mięśni, nerwów i komórek. Stałe spożywanie napojów wzbogaconych o elektrolity będzie miało korzystny wpływ na pracę organizmu, a nasze mięśnie będą wolne od skurczy. Co więcej, węglowodany zawarte w izotoniku pomogą utrzymywać stały poziom energii, a wydolność organizmu będzie o wiele dłuższa.
Jak zrobić napój izotoniczny?

Aby stworzyć domowy napój, musisz mieć w swojej kuchni zaledwie trzy składniki: zieloną herbatę, miód i sól. Zielona herbata to przede wszystkim źródło przeciwutleniaczy i mikroelementów, a zawarta w niej teina pobudza w podobny sposób jak kawa. Miód dostarczy nam glukozy, a ta jest czymś na wzór paliwa, które napędza nasz organizm. Sól to składnik, który ma w sobie sód, a ten pomaga lepiej wchłaniać wodę do organizmu.
Przygotuj:
- 2 łyżeczki zielonej herbaty
- 250 ml wody
- szczyptę soli kamiennej
- łyżeczkę miodu
Gotujemy wodę, następnie parzymy herbatę w 70-80 stopniach Celsjusza i czekamy, aż zrobi się chłodna. Następnie dodajemy miód i sól, mieszamy i taką mieszankę uzupełniamy szklanką przegotowanej i chłodnej wody.