w

Domowa mozzarella z trzech składników

domowa mozzarella

Domowa mozzarella jest banalnie prosta w wykonaniu, a ty musisz znać tę recepturę! Od tej chwili nie będziesz skazana na to, czy produkt jest dostępny w sklepie, co przed świętami czy dłuższym wolnym nie jest takie oczywiste. Aby zrobić domowy ser z zaledwie trzech składników!

Mozzarella to włoski ser, bez którego wiele dań staje się niekompletne. Wyobrażacie sobie włoską pizzę bez mozzarelli lub makaron bez ciągnącego, kremowego dodatku? Domowa mozzarella jest delikatna w smaku, ma ciekawą sprężystą konsystencję i bardzo dobrze się rozpuszcza i ciągnie. Produkcja wydaje się trudnym zadaniem, ale wystarczy jedynie tłuste mleko, ocet spirytusowy i odrobina soli.

Domowa mozzarella

Domowa mozzarella jest prosta i nie wymaga wielu godzin przygotowania. Kluczowy składnik to tłuste mleko, z którego wytworzymy ser.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 10 min.
domowa mozzarella

Sposób przygotowania

  • Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy z termometrem, aż osiągnie 46*C. Następnie dolewamy ocet spirytusowy, mieszamy i podgrzewamy całość, aż powstaną grudki.
  • Odsącz serwatkę od sera za pomocą drobnego sitka (nie wylewaj serwatki!). Następnie weź grudki w dłoń i zacznij formować kulkę, tym samym odciskając wodę.
  • Odlaną serwatkę podgrzewamy do 70*C z odrobiną soli, następnie ściągamy z gazu i moczymy serową kulkę z każdej strony. Uformowany ser wrzucamy do zimnej wody. Po kilku minutach mozzarella jest gotowa.

Składniki

na 1 sztuka

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Przepis z użyciem mozzarelli? Dziś stawiamy na domowe, calzone o cudownie ciągnącym środku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli