Spis treści
Domowa mozzarella jest banalnie prosta w wykonaniu, a ty musisz znać tę recepturę! Od tej chwili nie będziesz skazana na to, czy produkt jest dostępny w sklepie, co przed świętami czy dłuższym wolnym nie jest takie oczywiste. Aby zrobić domowy ser z zaledwie trzech składników!
Mozzarella to włoski ser, bez którego wiele dań staje się niekompletne. Wyobrażacie sobie włoską pizzę bez mozzarelli lub makaron bez ciągnącego, kremowego dodatku? Domowa mozzarella jest delikatna w smaku, ma ciekawą sprężystą konsystencję i bardzo dobrze się rozpuszcza i ciągnie. Produkcja wydaje się trudnym zadaniem, ale wystarczy jedynie tłuste mleko, ocet spirytusowy i odrobina soli.
Domowa mozzarella
Sposób przygotowania
- Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy z termometrem, aż osiągnie 46*C. Następnie dolewamy ocet spirytusowy, mieszamy i podgrzewamy całość, aż powstaną grudki.
- Odsącz serwatkę od sera za pomocą drobnego sitka (nie wylewaj serwatki!). Następnie weź grudki w dłoń i zacznij formować kulkę, tym samym odciskając wodę.
- Odlaną serwatkę podgrzewamy do 70*C z odrobiną soli, następnie ściągamy z gazu i moczymy serową kulkę z każdej strony. Uformowany ser wrzucamy do zimnej wody. Po kilku minutach mozzarella jest gotowa.
Przepis z użyciem mozzarelli? Dziś stawiamy na domowe, calzone o cudownie ciągnącym środku!