Spis treści
Kotlety mielone to standard w większości Polskich domów, każdy ma na nie swój unikalny sposób, jednak czasami przychodzi taki moment, że tradycyjne danie zaczyna nas nudzić. W takich momentach warto modyfikować swoje przepisy, nawet mała modyfikacja składników potrafi zdziałać cuda. Dzisiejszy przepis jest połączeniem tradycyjnego kotleta z pieczarką. Mała zmiana, ale jaka dobra!
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Sposób przygotowania
- Pieczarki umyj, kapelusze obierz ze skórki a ogonki wyrwij i zetrzyj na tarce, a następnie dodaj do mięsa mielonego.
- Do mięsa dodaj jajko, łyżki tartej oraz rozdrobniony czosnek. Przypraw mięso i zacznij wyrabiać.
- Pieczarki napełnij mięsną masą.
- W jednej misce roztrzep jajko, w drugiej dodaj bułkę tartą. Maczaj grzyby w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Całość smaż na patelni z rozgrzanym olejem.
Składniki
na 4 porcje
- 12-14 pieczarki (duże)
- 500 g mięso mielone
- 2 jajko
- 150 g bułka tarta
- pieprz ziołowy
- ząbek czosnek
- sól (pieprz)
- 50 ml olej (do smażenia)
Wypróbuj także przepis na gołąbki bez zawijania Tomasza Strzelczyka. Są bajecznie proste w wykonaniu!
Jeden komentarz