w

Gołąbki bez zawijania. Tomasz Strzelczyk podaje ekspresowy przepis

Masz ochotę na gołąbki, ale nienawidzisz procesu przygotowywania liści i zawijania? Trafiłaś idealnie, bo te gołąbki nie potrzebują zawijania. Danie jest ekspresowe, nie musisz nawet sparzać kapusty!

Smak gołąbków zna każdy. Jest to tradycyjne danie z ryżu i mięsa, otulone liściem kapusty. Gołąbki mają jedną zasadniczą wadę, która często przesądza o tym, by ich nie robić – długość przygotowywana. Kapusta jest dość wymagającym warzywem, które lubi długą obróbkę termiczną, co za tym idzie, mnóstwo czasu przy kuchence gazowej. Aby temu zapobiec Tomasz Strzelczyk podzielił się swoim przepisem na pyszne gołąbki bez zawijania, które nie potrzebują wielu godzin!
Sponsorowane
Czas przygotowywania 40 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ugotuj kaszę jęczmienną i odstaw do przestudzenia. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Gdy cebula będzie się smażyć, weź pieczarki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj pieczarki do cebuli i pozostaw wszystko na małym gazie. Weź tymianek i dorzuć go do garnka z cebulą i pieczarkami.
  • Kapustę poszatkuj i zmieszaj z mielonym mięsem z indyka. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, ugotowaną kaszę jęczmienną i jajko. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Na końcu dorzuć pieczarki z cebulą.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, możesz wyrobić masę rękoma.
  • Do osobnej miski wsyp mąkę. Z masy formuj małe kotlety, a następnie obtocz je w mące.
  • Na patelnie wlej olej i przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku. Układaj kotlety i co jakiś czas przewracaj, by nabrały złotego koloru. Ściągnij kotlety na talerz.
  • Teraz przygotujesz sos. Na patelnię dodaj passate, olej, liście laurowe oraz pieprz. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj łyżkę musztardy i odrobinę soli. Dodaj rosół lub bulion i dodaj majeranek, tymianek, rozmaryn i gałązkę świeżej mięty. Na koniec dodaj do sosu gołąbki i duś pod przykryciem 30 minut.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Gołąbki bez zawijania
Na porcję przypada:
Kalorie
469.6
Tłuszcze
 
11.1
g
17
%
Węglowodany
 
50
g
17
%
Błonnik
 
11
g
46
%
Białka
 
47.5
g
95
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz