w

Kotleciki z makaronu. Przepis zero waste, czyli jak nie marnowania jedzenia

Ugotowałaś zbyt dużo makaronu i nie wiesz co zrobić z resztkami, a kosz to ostatnie o czym myślisz. Aby uniknąć tego najczarniejszego scenariusza pomyśl o zrobieniu pysznych kotlecików makaronowych.

Kotleciki makaronowe

Delikatne kotleciki bez mięsa mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Robi się je ekspresowo, wystarczy zmieszać parę składników i voila – kotleciki zero waste gotowe.
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.

Sposób przygotowania

  • Pokrój makaron na małe kawałki, a następnie przesyp do miski. Szynkę, paprykę i cebulę pokroić na małe kawałki i dodać do makaronu. Zetrzyj ser na najdrobniejszych oczkach. Wszystko razem wymieszaj, następnie dodaj jajka, sól, pieprz i na koniec mąkę.
  • Wymieszaj i uformuj placki, a następnie obtocz je w bułce tartej i podsmaż na oleju na złoty kolor.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze

Kotleciki makaronowe
Na porcję przypada:
Kalorie
927.9
Tłuszcze
 
42.6
g
66
%
Węglowodany
 
74.7
g
25
%
Błonnik
 
4.7
g
20
%
Białka
 
59.4
g
119
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli