Tego maku nigdy nie kupuj…? Do przygotowania pysznego makowca potrzebny jest dobry jakościowo mak. Niestety na sklepowych półkach znaleźć możemy produkty, których skład nie zachwyca, a nawet może zaszkodzić… Zaskoczeni? Właśnie tak. Zanim wybierzesz mak do do makowca, dokładnie przeczytaj jego skład i dwa razy zastanów się zanim dokonasz zakupu.
Gotowe masy makowe pozwalają znacznie przyspieszyć czas pieczenia makowca, czy przygotowania innych potraw na bazie maku. Niestety skład gotowych mieszanek woła o pomstę do nieba i nie dotyczy to jedynie maku. Większość znanych „gotowców” mimo, że faktycznie skraca czas gotowania czy pieczenia, to w składzie ma składniki, które poważnie zagrażają naszemu zdrowiu. Wszak producentom zależy głównie na tym, żeby gotowy produkt, miał długą datę ważności i nie psuł się, a nie żeby był zdrowy.
Tego maku nigdy nie kupuj! Ten gotowy produkt powoduje otyłość i cukrzycę
Wracając do gotowych mas makowych. Tu też jest nieciekawie. Rynek oferuje nam przeróżne mieszanki, niestety takie, które do jedzenia się nie nadają. Zdarza się często, że w puszce z makiem, samego maku jest zaledwie 18-22 %… Reszta to konserwanty, barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, sztuczny miód i kwasek cytrynowy. Niewielka ilość bakalii i ekstraktu migdałowego nie jest w stanie obronić tego 'makopodobnego’ produktu. Dodatki, które znajdziemy w składzie gotowych mas makowych mogą powodować: otyłość, miażdżycę, cukrzycę typu II i stłuszczenie wątroby… Mając to na uwadze trzykrotnie zastanówmy się zanim kupimy masę makową w puszce. Chyba, że chcemy swoim bliskim podarować z okazji świąt nie piękne prezenty, a choroby i problemy ze zdrowiem…?