w ,

Jak przechowywać świeży imbir? To miejsce będzie najlepsze

jak przechowywać imbir

Imbir to aromatyczna przyprawa o ostrym smaku. Większość z nas trzymają go w szafce lub na blacie kuchennym, jednak mało kto wie, że jest lepsze miejsce na jego przechowywanie. Przeczytaj co zrobić, by jak najdłużej cieszyć się jego walorami smakowymi i zdrowotnymi.

Gdzie najlepiej przechowywać imbir?

Sponsorowane

Pewnie myślisz, że przechowywanie imbiru w szafce to najlepsza opcja. W końcu zamknięty, w ciemnej szafce powinien trzymać świeżość na długo. Z pewnością jest w tym dużo prawy, jednak istnieje lepsze miejsce dla zdrowotnego korzenia — lodówka. Owijamy go ręcznikiem papierowym i wkładamy do woreczka strunowego, a następnie umieszczamy w lodówce. Taki imbir będzie zawierał maximum swoich wartości zdrowotnych. Ciepłe, nasłonecznione miejsce sprzyja utracie witamin.

Jeśli wiemy, że nie jesteśmy w stanie zużyć całego korzenia na raz, a szkoda by się zmarnował (zwłaszcza że do tanich nie należy) możemy go zamrozić. Najlepiej obrać go ze skórki, zetrzeć na tarce i umieścić w szczelnym woreczku. Inną opcją jest zamrożenie małych kawałeczków.

imbir/ fot. canva

Jak rozpoznać świeży korzeń imbiru?

Już wiesz, jak przechowywać imbir, by był pełen wartości i smaku. Zadbaj również o wybranie jak najlepszego okazu w sklepie. Świeży korzeń charakteryzuje się lekko żółtym miąższem i elastyczną skórką. Jeśli widzisz, że zaczyna sinieć lub ma zalążki pleśni, nie kupuj produktu. Dodatkowo zwróć uwagę czy nie jest przesuszony na końcach, oznacza to, że masz do czynienia ze starym produktem.

Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli