w

Przyprawianie jedzenia ma swój odpowiedni moment. Sprawdź!

przyprawianie jedzenia

Przyprawianie jedzenia dzieli się na dwa obozy ludzi: jedni używają jedynie soli i pieprzu, drudzy szaleją z całą gamą ziół. Sprawdź, kiedy dodawać przyprawy, by wydobyć z dania to, co najlepsze.

Suszone zioła i przyprawy mają cudowną moc nadawania smaku jedzeniu. Dzięki nim mięso nabiera smaku, warzywa stają się miękkie i aromatyczne. Rosół bez odpowiednich przypraw to jedynie woda z tłuszczem i makaronem. W tym wszystkim warto pamiętać, że poza samym dodatkiem ziół, ważne jest, na jakim etapie gotowania to robimy.

Sponsorowane
DianaDuda/ Canva

Co warto dodać na początku gotowania?

Tutaj warto wspomnieć o przyprawach, które potrzebują więcej czasu na uwolnienie aromatu. Zaliczamy do nich: pieprz, ziele angielskie, jałowiec i listki laurowe.

Co dodawać pod koniec gotowania?

Suszone zioła i przyprawy są bardzo wyraźne w smaku i należy je dodawać po koniec, by nie przyćmić smaku dania. Sytuacja podobnie wygląda z solą, która zamyka pory w mięsie, więc jeśli chcesz uzyskać aromatyczną zupę, wstrzymaj się z wcześniejszym soleniem.

Sponsorowane

Jeśli chcesz uzyskać maksimum smaku i aromatu z przypraw możesz je delikatnie podsmażyć. Ten zabieg działa szczególnie dobrze na przyprawy korzenne jak imbir czy pietruszka. Należy ich pilnować, gdy je przypalisz, będą gorzkie i zepsują smak dania. Jak widzisz, przyprawianie jedzenia to nie bułka z masłem!

Może skusisz się na te przepisy:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli