w

Obierki z ziemniaków. Jak je wykorzystać w kuchni?

Źródło: Slatan

Obierki z ziemniaków nie muszą lądować w koszu. Mało kto wie o tym, że można z nich przyrządzić równie wartościowy przysmak co z samych ziemniaków. Jak wykorzystać obierki tworząc z nich dodatek do dań?

Uwielbiamy dania z ziemniaków: frytki, kuleczki, łódeczki. Zarówno pieczone, smażone jak i gotowane ziemniaki królują w naszej kuchni. Po ugotowaniu dania z ziemniakami, pozostaje z nich masa obierków, która zazwyczaj lądują w koszu. Okazuje się jednak, że nawet obierki można wykorzystać w kuchni robiąc z nich chipsy, obierki zapiekane i pieczone, bulion, grzanki, nadzienia tart, a nawet wykorzystując je jako zamiennik bułki tartej… Poniżej podajemy kilka ciekawych zastosowań obierków z ziemniaków z których powstały przepyszne dania.

Obierki z ziemniaków. Jak je wykorzystać?

Chipsy z obierków z ziemniaków

Dobrze wyszorowane i umyte ziemniaki obieramy, a obierki polewamy oliwą i posypujemy ulubionymi ziołami. Tak przygotowane 'chipsy z obierek’ smażymy w głębokim oleju lub pieczemy w piekarniku ok. 8 min. w temp. 180 stopni C.

Wywar z obierków?

Pewnie będziecie zaskoczeni, ale z obierków po ziemniakach można zrobić aromatyczny, warzywny wywar. Co ciekawe w taki sposób można wykorzystać również obierki z marchwi, pietruszki czy selera. Wystarczy zagotować warzywne obierki i doprawić solą i pieprzem. Po ok. godzinie gotowania, wywar wystarczy przecedzić, a sam płyn przestudzić i zamrozić w specjalnych opakowaniach.

Łódeczki faszerowane

Ziemniaki pieczemy w całości owinięte w folii aluminiowej. Po około godzinie, kroimy je na połówki i wydrążamy miąższ. Pozostałe skórki smażymy na rozgrzanym oleju. Po wystudzeniu napełniamy je ulubionym nadzieniem. Może być to ser, zarumieniona cebula, usmażone mięso mielone i ulubione warzywa. Niezależnie od nadzienia łódeczki faszerowane smakują obłędnie i zaskakują wszystkich gości.

Smażone obierki z ziemniaków

Czyste obierki doprawiamy i moczymy w jajku oraz bułce. Smażymy na gorącym oleju aż do momentu zarumienienia.

  • Miniatura:
  • Źródło: Slatan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.