Spis treści
Wysoki poziom cukru we krwi może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Osoby, które borykają się z tym problemem, mogą spróbować wykorzystać działanie morwy białej. W dzisiejszym artykule znajdziesz odpowiedź na pytanie jakie morwa biała ma właściwości oraz kto może, a kto nie powinien jej spożywać.
Podwyższony poziom cukru we krwi to zmora wielu osób, nie tylko tych, którzy lubią słodycze. Ziemniaki, biały makaron, czy chleb również podnoszą poziom cukru. A to nie jedyne produkty na które tak reaguje nasz organizm. Dlatego też warto szukać czegoś co w jakiś sposób zbilansuje nadmiar cukru. W takim przypadku z pomocą przychodzi natura, a dokładnie owoce morwy białej.
Morwa biała – właściwości
Morwa biała pochodzi z Chin. Białe owoce rośliny przypominają nieco polską jeżynę. Jednak to co wyróżnia morwę to jej prozdrowotne właściwości, które mają zbawienny wpływ w przypadku cukrzycy. W 100 g morwy znajdziesz m.in. 36,4 g wit. C, aż 1,85 mg żelaza i ok. 1,7 g błonnika. Co ważne zjedzenie 100 g owoców morwy dostarczy naszemu organizmowi jedynie 43 kcal. To bardzo niewiele biorąc pod uwagę jej wpływ na zdrowie.
Morwa biała, a cukrzyca?
W 2016 roku ukazały się badania, które postawiły morwę w bardzo dobrym świetle, jeśli chodzi o jej wpływ na podwyższony poziom cukru we krwi. Okazuje się, że morwa nie tylko obniża poziom cukru po posiłku, ale też co ważniejsze zapobiega wyrzutom cukru w przyszłości. Należy ją spożywać ok. pół godzinki przed planowanym posiłkiem. Co ciekawe morwa hamuje łaknienie, dlatego jest również dobrą przekąską dla osób na diecie i zmagających się z otyłością.
Jak stosować morwę?
Ekstrakt z liści morwy należy przyjmować pod kontrolą lekarza. Według ogólnych zaleceń przyjmuje się, że można ją spożywać trzy razy dziennie przez trzy miesiące w dawce: ok. 0,8-1 g. Niestety mimo że morwa obniża cukier, może również wchodzić w reakcję z przyjmowanymi lekami przeciwcukrzycowymi, dlatego w trakcie jej suplementowania zaleca się monitorowanie poziomu cukru we krwi.