Spis treści
Wiele osób słysząc hasło 'makiełki’, nie ma pojęcia co to takiego. Nic dziwnego, makiełki, czyli po prostu kluski z makiem, znane są pod tą nazwą w Małopolsce. Mieszkańcy Śląska również znają to tradycyjne danie, jednak w tym regionie mak przeplatany jest namoczonym pieczywem, a nie kluskami. Jakkolwiek by nie było, każdy choć raz musi spróbować tego pysznego dania. Dobrą do tego okazją są zbliżające się święta Bożego Narodzenia.
Makiełki- kluski nie tylko dla dzieci.
Makiełki to danie wprost uwielbiane przez dzieci. Nic dziwnego. W środku znajdziemy makaron i mak oraz miód i bakalie. My jesteśmy przekonani, że ten słodki przysmak, posmakuje również dorosłym słodkożercom, szczególnie tym, którzy nie liczą kalorii…
Do przygotowania makiełek, czyli słodkich klusek z makiem, potrzebujesz:
- makaronu
- maku ok. 220 g
- cukru ok. 100 g
- płynnego miodu ok. 50 g
- ekstraktu migdałowego ok. 2 łyżeczek
- mleka
- masła 50 g
- suszonych owoców: moreli, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczy, orzechów włoskich (wybór dodatków i ich ilość dopasujmy według własnych preferencji)
Makiełki krok po kroku:
- Mak dobrze wypłucz, przełóż do garnka, zalej mlekiem i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok.20- 25 minut co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypalił.
- Po ugotowaniu mak odcedź i zmiel w maszynce.
- Suszone bakalie posiekaj drobno. Na patelni rozpuść masło, cukier, miód i dodaj posiekane bakalie, sok z cytryny i olejek migdałowy. Całość smaż przez kilka minut, a następnie przełóż do maku.
- Ugotowany makaron wymieszaj z masą makową i bakaliami. Gotowe.