w

Jak prawidłowo przygotować kurczaka? Najlepsze gospodynie domowe stosują ten trik

Planujesz obiad dla całej rodziny? Czy wiesz, jak przygotować kurczaka, aby był idealny pod każdym kątem? Jeśli nie, ten artykuł z pewnością Ci pomoże!

Chyba zgodzisz się ze mną, że najbardziej popularnym rodzajem mięsa w naszym kraju jest kurczak. I nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę, jak bardzo jest smaczny. Co więcej, można zrobić go na wiele ciekawych sposobów. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Filety z kurczaka można łączyć z różnymi dodatkami – ziemniakami, makaronem, ryżem oraz kaszą. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Z racji na fakt, że często wykorzystujemy kurczaka w naszej kuchni, warto znać pewien trik. Dzięki prostej czynności, stosowanej przez doświadczone gospodynie domowe, mięso drobiowe wyjdzie idealne za każdym razem. Ta wiedza z pewnością Ci się przyda!

jak przygotować kurczaka
Co zrobić, aby usmażony kurczak był mega soczysty/źródło: alleksana, Pexels

Jak przygotować kurczaka na patelni?

Najczęściej kurczak ląduje na patelni, gdzie go smażymy na złocisty kolor. Aby mięso było mega soczyste, warto pamiętać o prostej czynności. Oczyszczone mięso należy dobrze oprószyć solą z obu stron, po czym wstawić do lodówki minimum na 60 minut.

Po co to robić? Otóż sól świetnie zatrzyma wszystkie soki wewnątrz kurczaka. Tym samym po usmażeniu, będzie mega soczysty. W takim wydaniu nikt nie będzie w stanie mu odmówić.

Po pobycie mięsa w lodówce, doprawiamy je do smaku i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Warto dodać, że patent z solą sprawdzi się również w przypadku kurczaka z panierką z bułki tartej. Zanim go obtoczysz w panierce, również obsyp je solą i wstaw do lodówki.

Zobacz także: Zabrakło Ci koperku do zupy ogórkowej? Możesz go zastąpić tym składnikiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani