w

Te grzyby są znacznie zdrowsze i smaczniejsze od pieczarek. Koniecznie musisz ich spróbować

Źródło: Tyas Indayanti, Tyas Indayanti

Grzyby enoki tak mało znane w polskiej kuchni, od dawna wiodą prym w kuchni azjatyckiej. To właśnie Azjaci docenili ich walory smakowe, a także masę cennych właściwości odżywczych. Dowiedz się jak smakują i jak je przyrządzać?

Wyglądają zjawiskowo, a w azjatyckich marketach kupisz je bez większego problemu… To właśnie azjatycka kuchnia poza sosem sojowym i tofu doceniła te małe, białe grzybki. I nic w tym dziwnego enoki to grzyby obok, których ciężko przejść obojętnie.

Grzyby enoki – pochodzenie i wygląd

Grzyby enoki uprawia się w Japonii już od XX wieku. Te białe grzybki z małym kapeluszem w kształcie guzika są drugimi pod kątem popularności w Azji i wyprzedzają je jedynie shitake. A co sprawiło, że w szybkim tempie zyskały tak dużą popularność? Siła enoki tkwi nie w wyglądzie, a w ich prozdrowotnych właściwościach.

Enoki – właściwości

Enoki mają masę cennych właściwości dla naszego zdrowia. Dzięki dużej zawartości witamin: B1, B2 i B3 i żelaza wspierają pracę układu hormonalnego i nerwowego, a także odpowiadają za produkcję czerwonych krwinek. Enoki zawierają wysoki poziom kwasu foliowego i zalecane są w diecie kobiet planujących ciążę. Poza tym grzyby te zawierają ważny rodzaj białka tzw. „FIP-fave”, czyli białka, które pozytywnie wpływa na układ immunologiczny.

Grzyby enoki- sposób przygotowania

Enoki cenione są za delikatny smak, Ich konsystencja przypomina gąbkę, która wręcz wchłania sos oraz przyprawy, dzięki czemu wiele osób spożywa je jako zamiennik mięsa. Wiele osób przyprawia je papryką i solą wędzoną i marynuje, dzięki czemu smakują jak boczek. Jako że w grzybach tych znajdziemy toksyczne flammutoksyny należy poddawać je obróbce termicznej. Doskonałym sposobem będzie ich gotowanie, duszenie lub pieczenie. Temperatura 100 stopni C zabija bowiem ten niezdrowy toksyczny związek. Enoki świetnie smakują po usmażeniu, gdyż stają się wtedy chrupiące i aromatyczne. Można je jeść z tofu, mięsem, zupami i warzywami.

  • Miniatura:
  • Źródło: Tyas Indayanti, Tyas Indayanti

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.