Spis treści
Zaczynam sezon na kalafior, czyli warzywa, z którego możemy zrobić cuda! Wydaje się niepozorny, lecz skrywa całe mnóstwo błonnika, potasu, wapnia, magnezu, żelaza czy witamin z grupy B. Można go przygotować na wiele sposobów, ale tym razem postawiliśmy na lekki obiad po grecku.
Kalafior po grecku
Sposób przygotowania
- Kalafior umyj, pokrój na mniejsze różyczki. Cebulę pokrój w piórka, a resztę warzyw (poza ziemniakami) zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
- Cebulę smaż w garnku, dodaj starte warzywa i podlewaj wszystko kilkoma łyżkami wody i oliwy. Duś przez 10 min.
- Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki, ułóż na warzywach w rondlu, posyp solą, kurkumą i papryką, a następnie duś przez 10 minut.
- Po tym czasie ułóż różyczki kalafiora, duś wszystko kolejne 10 minut. Przypraw ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj przecier pomidorowy i ocet.
- Całość duś do momentu zmiękczenia kalafiora, na koniec posyp szczypiorkiem.
Składniki
na 4 porcje
- 1 kg kalafior
- 2 cebula
- 5 marchew
- 0,5 seler
- 2 pietruszka
- 5 ziemniaki
- 3 ząbki czosnek
- łyżka oliwa z oliwek
- 2 łyżeczka ocet balsamiczny
- szczypiorek
- 1 łyżka przecier pomidorowy
- łyżeczka oregano
- łyżeczka papryka słodka mielona
- 0,5 łyżeczka papryka ostra mielona
- łyżeczka majeranek
- łyżeczka kurkuma
- szczypta sól (pieprz)